Zwangerschapskalender

18 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

18 weken zwanger

Een Dans van Beweging en Groei

Welkom bij week 18 van je bijzondere reis als aanstaande moeder! In deze fascinerende periode bereikt de groei van je baby nieuwe hoogten. Ter grootte van een zoete aardappel, begint je kleintje meer controle te krijgen over zijn bewegingen. Ontdek met ons de wonderen van deze fase en geniet van de groeiende connectie met je baby. Week 18 is als een magisch hoofdstuk waarin de verwondering over het leven in je groeit, en de tederheid van het moederschap zich steeds sterker laat voelen. Laten we samen de wonderen van deze week verkennen, waarin je baby’tje steeds meer van zijn eigen unieke persoonlijkheid onthult.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In week 18 van je zwangerschap bereikt je baby een lengte van ongeveer 15-17 centimeter, vergelijkbaar met de grootte van een grote aardappel of een flinke peer. Het gewicht wordt geschat op ongeveer 190-200 gram.

18 weken zwanger - Aardappel - Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
Deze week staat in het teken van een bijzondere ontwikkeling: de vingerafdrukken van je baby beginnen zich te vormen. Je baby kan nu beter horen, waardoor communicatie nog plezieriger wordt. Praat en zing regelmatig tegen hem, en duw af en toe zachtjes op je buikwand terwijl je praat; zo zal hij je voelen. Speel ook wat klassieke muziek af; je baby herkent je stem beter naarmate je meer met hem communiceert. Hij kan zelfs je hartslag en de geluiden van je organen horen.

In de 18e week van de zwangerschap zijn de geslachtsorganen van je baby volledig ontwikkeld. Bij meisjes zijn miljoenen eicellen aanwezig, maar bij de geboorte zal dit aantal afnemen tot 1 - 2 miljoen. De baarmoeder en vagina beginnen zich te vormen. Bij jongens is de ontwikkeling van de prostaat deze week voltooid, hoewel de testikels nog niet zijn ingedaald. Zowel bij jongens als meisjes zijn de melkklieren en tepels ontwikkeld.

Een bijzonder detail is dat in de 18e week de darmen van je baby beginnen met het produceren van meconium, de allereerste ontlasting. Dit is een essentiële mijlpaal in de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel, wat aangeeft dat je kleintje klaar is voor een nieuwe fase in zijn intra-uteriene avontuur. Daarnaast begint de lever gal aan te maken, wat de donkergroene kleur van het meconium verklaart.

De ademhalingsoefeningen van je baby versnellen deze week, wat leidt tot de ontwikkeling van zuig- en slikreflexen. Je baby kan vruchtwater inslikken en het als urine weer afvoeren, waardoor het vruchtwater vernieuwd wordt. Voldoende vruchtwater is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van de longen. Hoewel baby's in de baarmoeder hun zuurstof en voeding via de placenta ontvangen, moeten hun longen zich voor de geboorte uitrekken en samentrekken door het vruchtwater om zich voor te bereiden op de ademhaling.

De grijpkracht van je baby blijft zich in de 18e week ontwikkelen. Met die kleine en fijne vingers kan hij zijn gezichtje of de navelstreng vastpakken.

Tijdens week 18 van de zwangerschap kan je baby gapen wanneer hij slaperig is. Je zou zijn hikjes kunnen voelen, als opeenvolgende kleine sprongetjes. Zelfs met gesloten ogen kan je baby zijn ogen van links naar rechts bewegen. Hoewel zijn ogen gesloten zijn, kan je baby ze bewegen. Baby's kunnen in de baarmoeder 20 minuten tot 2 uur slapen.

De Echo:????‍⚕️

Tijdens de 18e week van de zwangerschap zal de verloskundige tijdens de echo kijken naar de ontwikkeling van de baby, metingen maken van het hoofd, de lengte en het gewicht.

18 weken zwanger - Echo 18 weken - Kraamzorg So Cute

Je kunt de armen en benen van je baby in beweging zien.

Het openen en sluiten van de mond is zichtbaar, en in sommige gevallen kan de baby tijdens de 18 weken echo zelfs zijn tong uitsteken.

De verloskundige onderzoekt tijdens de 18e week van de zwangerschap of er sprake is van eventuele hartafwijkingen. Als er problemen worden opgemerkt, kan dit leiden tot intensievere monitoring in de daaropvolgende periodes.

In de echo-afbeeldingen van de 18e week zie je dat het skelet van de baby zichtbaar wordt, doordat calcium zich ophoopt en verhardt.

Je bent 18 weken zwanger????

Op dit punt is je baby ongeveer zo groot als een zoete aardappel, met een lengte van 15-17 centimeter en een gewicht van ongeveer 190-200 gram. De veranderingen in je lichaam zijn merkbaar, en je baarmoeder bereikt nu de hoogte van je navel.

Voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, is het normaal dat je de bewegingen van je baby nog niet voelt. Dit zou waarschijnlijk pas rond week 22-23 beginnen.

Gemiddeld wordt verwacht dat je tijdens deze week tussen de 4,5 en 6 kilo bent aangekomen. Het kan zijn dat je last hebt van beenkrampen, vergeetachtigheid, en mogelijk zwellingen in je handen en voeten.

18 weken zwangerschap kan ook gepaard gaan met zichtbare veranderingen op je huid, zoals rode vlekken in het gezicht, de nek en de borst, veroorzaakt door verwijde bloedvaten. De 'lijn van nigra' op je buik wordt duidelijker, en sommige vrouwen kunnen last hebben van zwangerschapsmasker (chloasma), wat leidt tot bruine verkleuringen op het gezicht.

Als je last hebt van constipatie of aambeien, is het belangrijk extra aandacht te besteden aan je dieet. Drink voldoende water, consumeer vezelrijk voedsel en blijf in beweging. Het kan ook zijn dat je last krijgt van liespijn, wat wordt veroorzaakt door de groei van de baarmoeder en het uitrekken van de omliggende spieren.

Tips voor zwangere vrouwen????

Terwijl je buik met de dag groeit, kan het lastig zijn om je garderobe aan te passen. Enkele tips:

  • Je bent niet verplicht om zwangerschapskleding te kopen; reguliere kledingwinkels hebben mogelijk comfortabele opties.
  • Kies voor broeken die meerekken naarmate je buik groeit.
  • Beperk je aankopen omdat je na de zwangerschap mogelijk geen interesse hebt in deze kleding.
  • Investeer in accessoires en schoenen die je ook na de zwangerschap kunt dragen.
  • Koop niet te veel zwangerschapsbeha's in één keer, omdat je borsten gedurende de zwangerschap kunnen blijven groeien.
  • Vermijd strakke kleding, omdat dit je bloedcirculatie negatief kan beïnvloeden. Kies liever voor comfortabele en ademende stoffen.

Met deze tips kun je comfortabel en stijlvol de verschillende fasen van je zwangerschap doorkomen.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio