Zwangerschapskalender

20 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

20 weken zwanger

Luister naar het Klopje van het Hart????

Week 20 van je zwangerschap is een bijzondere mijlpaal waarin je de helft van je zwangerschapsreis hebt bereikt. Tijdens deze periode maakt je baby opwindende ontwikkelingen door, en er zijn enkele opmerkelijke veranderingen merkbaar. Met de mogelijkheid om het geslacht van de baby te ontdekken en de groeiende bewustwording van ouders, brengt week 20 een gevoel van verwondering en anticipatie met zich mee. Laten we samen de magie van deze fase verkennen, waarin de baby levensvatbaar wordt en je als ouder steeds meer betrokken raakt bij het bijzondere avontuur van het ouderschap.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In week 20 van de zwangerschap is de lengte van de baby ongeveer 17-19 centimeter, vergelijkbaar met een banaan. Het gewicht is ongeveer 300 gram.

20 weken zwanger - Banaan - Kraamzorg So Cute

De ontwikkeling van je baby tijdens week 20 is fascinerend. De baby groeit gestaag, met groeiende nagels en wenkbrauwen, en het begin van haargroei. Op deze leeftijd kan de baby regelmatig de mond openen en sluiten, de tong bewegen en zelfs de eerste oefeningen doen voor ademhaling. Inwendig verzamelt zich meconium in de darmen, een zwarte ontlasting die pasgeboren baby's zullen passeren.

In week 20 beginnen bij meisjes de baarmoeder te ontwikkelen, terwijl bij jongens de testikels beginnen af ​​te dalen vanuit de buikholte. Het slaappatroon van de baby varieert tussen 20 minuten en 2 uur, hoewel de oogleden nog steeds gesloten zijn.

De babyhuid ontwikkelt dunne vetlagen voor bescherming, terwijl de lanugo, het zachte donshaar, het lichaam bedekt. De vernix caseosa, die de babyhuid beschermt tegen het vruchtwater en de geboorte vergemakkelijkt, neemt toe in deze fase.

De zenuwcellen blijven zich ontwikkelen, met miyelinevorming die de zenuwvezels isoleert. Het aantal zenuwcellen is vergelijkbaar met dat van een volwassene. De baby heeft ook een ontwikkelde smaakzin, al kan hij alleen de smaak van vruchtwater proeven.

De baby hoort al een paar weken geluiden, inclusief externe geluiden. Het kan zelfs reageren op klassieke muziek. Het amniotische vocht, waarin de baby gedurende deze tijd groeit, neemt toe tot 320 ml tegen het einde van week 20.

Let op de groei en ontwikkeling, terwijl je geniet van deze opmerkelijke fase van je zwangerschap.

De Echo:????‍⚕️

Bij een zwangerschap van 20 weken toont de echografie dat het hoofd van de baby minder dan een derde van de totale lichaamslengte uitmaakt.

20 weken zwanger - Echo 20 weken - Kraamzorg So Cute

Deze week zijn de hartslaggeluiden sterker hoorbaar op de echo.

Op de 20-weken echo ziet de baby er nog steeds mager uit. Met de verwachting van toekomstige gewichtstoename zal de baby de komende weken veranderen in een schattige, mollige baby.

De botstructuur, die blijft verharden en groeien, wordt op de 20-weken echo duidelijker zichtbaar.

Op de echo van 20 weken kun je zien dat je baby zijn tong uitsteekt, aan zijn vingers zuigt en zijn armen en benen beweegt. Misschien slaapt hij wel...

In kleurenbeelden van de 20-weken echo is het gezicht van je baby duidelijk zichtbaar, waardoor je kunt speculeren over de gelijkenis met andere familieleden.

Tijdens het 20-weken onderzoek kan de echo laten zien dat je baarmoeder iets lager ligt. Maak je hier geen zorgen over, de baarmoeder groeit gedurende de zwangerschap zowel naar boven als naar beneden. De positie van de placenta wordt doorgaans rond de 32e week opnieuw gecontroleerd als deze aanvankelijk laag lijkt te liggen.

Je bent 20 weken zwanger????

Gefeliciteerd met het bereiken van de 20e week van je zwangerschap, wat betekent dat je nu officieel halverwege bent! In deze fase van je prachtige reis begint het tweede trimester, een periode van opwinding en verdere ontwikkeling voor jou en je kleintje.

Je groeiende buik is nu waarschijnlijk opgeklommen tot rond je navel, en je voelt wellicht veranderingen in je lichaam. Mogelijk ervaar je nog steeds wat rug- en bekkenpijn, wat volkomen normaal is. Het zwaartepunt van je lichaam verschuift, dus let op je houding en vermijd snelle bewegingen.

Wat betreft gewichtstoename is het gemiddeld zo'n 5-6 kilo tot nu toe. Als je eetlust toeneemt, probeer dan gezonde keuzes te maken om overmatige gewichtstoename te voorkomen. En wat is een beter moment dan nu om een ontspannen vakantie te plannen? Wees wel voorzichtig als je van plan bent te reizen, en vergeet niet de nodige pauzes te nemen.

Tips voor zwangere vrouwen????

In week 20 van je zwangerschap zijn er enkele essentiële aandachtspunten om je welzijn te waarborgen en volop te genieten van deze bijzondere periode:

  • Bewuste Buikverzorging: Houd rekening met de groei van je buik. Wees voorzichtig op gladde oppervlakken om vallen te voorkomen. Beweeg rustig, vooral bij gebruik van trappen.
  • Let op Je Houding: Aangezien je lichaam verandert door de groeiende buik, probeer rechtop te lopen om rugpijn te verminderen. Ondersteunende kussens kunnen je nachtrust bevorderen.
  • Hydratatie is Cruciaal: Drink voldoende water om urineweginfecties te voorkomen. Handen wassen voor toiletbezoeken is een goede gewoonte.
  • Gezonde Eetgewoonten: Wees bewust van mogelijk toenemende eetlust. Vermijd overmatig eten en maak gezonde voedingskeuzes voor jou en je baby.
  • Huidverzorging tegen Striae: Voorkom striae door dagelijks amandelolie, cacaoboter of kokosolie op je huid aan te brengen.
  • Zonbescherming: Beperk blootstelling aan de zon om donkere zwangerschapsvlekken te voorkomen.
  • Mineralen voor Kramppreventie: Verhoog de inname van magnesium- en calciumrijk voedsel om krampen te voorkomen. Raadpleeg je arts bij ernstige krampen.
  • Advies over Geslacht: Luister niet te veel naar ongevraagde adviezen over het geslacht van je baby. Voor betrouwbare informatie, raadpleeg altijd je arts bij twijfel.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio