Borstvoeding

Borstvoeding
Zorg vanuit het hart.

Goede Start met Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Jouw kraamverzorgende is speciaal opgeleid om jou te begeleiden bij de borstvoeding. Het voedingsmoment is een liefdevol moment tussen jou en je baby. Genieten van dat moment staat bij ons voorop. Op deze pagina vind je algemene informatie, tips en adviezen over borstvoeding.

Ontdek hieronder nuttige informatie over borstvoeding, onze professionele begeleiding, en hoe we samen kunnen zorgen voor een optimale ervaring voor jou en je kleintje.

Gezondheid voor Jou en Je Baby met Borstvoeding

Borstvoeding biedt niet alleen voedingsstoffen, maar ook een overvloed aan voordelen voor zowel moeder als baby. Het is een intiem moment dat niet alleen de fysieke gezondheid bevordert, maar ook de emotionele band versterkt. Bij Kraamzorg So Cute begrijpen we de unieke waarde van borstvoeding en willen we je graag informeren over de vele voordelen.

Gezondheidsvoordelen voor de Baby:

  1. Minder Kans op Infecties: Borstgevoede baby’s hebben aantoonbaar minder kans op infecties in het maag- en darmkanaal, de luchtwegen, en het middenoor. De antistoffen in moedermelk spelen een cruciale rol bij het versterken van het immuunsysteem.

  2. Gereduceerd Risico op Overgewicht en Astma: Borstgevoede kinderen vertonen waarschijnlijk een lager risico op overgewicht en astma in hun latere leven, wat bijdraagt aan een gezonde fysieke ontwikkeling.

  3. Mogelijk Minder Risico op Ernstige Aandoeningen: Het geven van borstvoeding wordt geassocieerd met een mogelijk lager risico op aandoeningen zoals wiegendood, darmziekten, suikerziekte, jeugdkanker, lagere motorische ontwikkeling, en lagere intelligentie.

Gezondheidsvoordelen voor de Moeder:

  1. Lager Risico op Diabetes, Reuma en Hoge Bloeddruk: Vrouwen die borstvoeding geven, ervaren waarschijnlijk een lager risico op het ontwikkelen van diabetes, reuma, en een hoge bloeddruk, wat bijdraagt aan hun algehele welzijn.

  2. Mogelijk Minder Risico op Eierstokkanker en Heupbotbreuken: Borstvoedende moeders hebben mogelijk minder risico op eierstokkanker en heupbotbreuken, waardoor borstvoeding niet alleen een emotionele maar ook een fysieke gezondheidsinvestering is.

Bij Kraamzorg So Cute willen we dat je volledig profiteert van deze gezondheidsvoordelen. Onze toegewijde kraamverzorgenden staan klaar om je te ondersteunen bij het realiseren van een gezonde start voor jou en je baby. Ervaar de kracht van borstvoeding met Kraamzorg So Cute – waar gezondheid en liefdevolle zorg samenkomen.

Ontdek de Voordelen van Borstvoeding voor Jou en Je Baby

Borstvoeding biedt een scala aan voordelen, zowel voedzaam als emotioneel, die van onschatbare waarde zijn voor zowel moeder als baby. Bij Kraamzorg So Cute erkennen we de unieke voordelen van borstvoeding en willen we je graag uitgebreid informeren over wat het te bieden heeft.

Natuurlijke Voedingsstoffen:

Moedermelk is een unieke samenstelling van voedingsstoffen die perfect is afgestemd op de behoeften van je baby. Het bevat de ideale mix van eiwitten, vetten en koolhydraten, waardoor je baby alle essentiële voedingsstoffen krijgt die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Immuunbescherming:

Borstvoeding voorziet je baby van antistoffen en immuuncellen die bescherming bieden tegen infecties en ziekten. Dit versterkt het immuunsysteem van je baby en helpt hem of haar gezond te blijven.

Emotionele Band:

Het voeden aan de borst creëert een diepgaande emotionele band tussen moeder en baby. De fysieke nabijheid en het directe contact tijdens het voeden bevorderen een gevoel van veiligheid, geborgenheid en liefde.

Makkelijker Verteerbaar:

Moedermelk is van nature gemakkelijk verteerbaar. Het bevat enzymen en vetten die specifiek zijn afgestemd op de ontwikkeling van het spijsverteringssysteem van de baby, waardoor mogelijke spijsverteringsproblemen worden geminimaliseerd.

Stimulering van de Zuigreflex:

Borstvoeding stimuleert de zuigreflex van de baby, wat niet alleen gunstig is voor een goede voeding, maar ook voor de ontwikkeling van mond- en kaakspieren. Dit kan positieve langetermijneffecten hebben op spraak- en taalontwikkeling.

Regulering van de Voedselinname:

Tijdens borstvoeding reguleert de baby zelf de voedselinname. Het vermogen om zelf te bepalen wanneer en hoeveel te drinken, draagt bij aan een gezond eetpatroon op latere leeftijd.

Bij Kraamzorg So Cute staan we klaar om je te begeleiden en te ondersteunen bij het ervaren van deze voordelen van borstvoeding. Onze speciaal opgeleide kraamverzorgenden zetten zich in om deze bijzondere reis van moederschap samen met jou te doorlopen.

Ervaar de kracht van borstvoeding met Kraamzorg So Cute – waar liefde en zorg samenkomen.

Voor verdere ondersteuning en informatie over borstvoeding kun je terecht bij:

Een Goede Voorbereiding op Borstvoeding

Borstvoeding is niet alleen de beste voeding voor je baby; het beschermt je kleintje ook tegen ziekten en helpt jou om weer op een gezond gewicht te komen. Als (toekomstige) moeder kan het beginnen met borstvoeding geven wat zoekwerk zijn. Daarom is het waardevol om je vooraf goed voor te bereiden, zodat je vol vertrouwen aan deze mooie reis kunt beginnen zodra je baby is geboren.

Waarom voorbereiden?

Een goede voorbereiding legt de basis voor een succesvolle borstvoedingservaring. Hier zijn enkele stappen die je tijdens je zwangerschap kunt nemen:

1. Bespreek je intenties met je verloskundige of gynaecoloog

Laat je zorgverlener weten dat je van plan bent borstvoeding te geven. Zij kunnen je vragen beantwoorden, je geruststellen en waardevolle tips geven om je voor te bereiden op dit bijzondere aspect van moederschap.

2. Bezoek een voorlichtingsavond over borstvoeding

Informeer bij je verloskundige of gynaecoloog naar voorlichtingsavonden over borstvoeding. Het bijwonen van zo’n avond biedt een geweldige kans om meer inzicht te krijgen, vragen te stellen en te leren van ervaren professionals.

3. Ontdek de Groeigids en chat met een jeugdverpleegkundige

Ontdek of de Groeigids app beschikbaar is voor jouw locatie en maak gebruik van de mogelijkheid om te chatten met een jeugdverpleegkundige. Dit is een handige manier om persoonlijk advies te krijgen en je vragen over borstvoeding te bespreken. Meer informatie

4. Ontdek onze Zwangerschapskalender

Neem ook eens een kijkje op onze Zwangerschapskalender, boordevol handige tips en informatie die je door elke fase van je zwangerschap leiden.

5. Bekijk deze video van het Voedingscentrum

Bekijk de onderstaande video van het Voedingscentrum voor waardevolle inzichten over borstvoeding:

Voedingscentrum Video

Starten met het geven van Borstvoeding

Borstvoeding geven is een prachtig natuurlijk proces dat je deelt met je pasgeboren kind. De eerste melk die je produceert, heet ‘colostrum’. Deze speciale melk zit boordevol essentiële voedingsstoffen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten en infecties, en het is direct na de bevalling beschikbaar in de juiste samenstelling en hoeveelheden.

Na de bevalling worden de reflexen van je baby actief. Je kindje gaat instinctief op zoek naar je borst, en met huid-op-huidcontact wordt dit proces bevorderd. Dit is een cruciaal moment waarop je baby leert hoe correct aan te happen en te drinken.

Het regelmatig aanleggen van je baby stimuleert de melkproductie en helpt het proces vlot te laten verlopen. De eerste dagen na de geboorte zijn een oefenperiode waarin je baby nog niet veel melk nodig heeft vanwege de opgebouwde reserves. Echter, als je baby meer dan 7-10% van zijn of haar geboortegewicht verliest, kan kunstvoeding/flesvoeding nodig zijn.

In dergelijke gevallen kan bijvoeding met afgekolfde moedermelk, donormoedermelk of poedermelk worden overwogen. In de eerste dagen is handmatig kolven eenvoudig en effectief, waarbij je de kostbare druppels colostrum met een lepeltje aan je baby kunt geven. Als je ervoor kiest om in de daaropvolgende dagen en weken te blijven kolven, kan een kolfapparaat een waardevol hulpmiddel zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke moeder en baby uniek zijn. Zoek ondersteuning en advies van professionals als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het starten van deze bijzondere borstvoedingsreis.

Pijn tijdens het geven van Borstvoeding

Pijn tijdens het geven van borstvoeding kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om deze oorzaken te identificeren en aan te pakken om een positieve borstvoedingservaring te bevorderen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en oplossingen:

1. Pijnlijke borsten:

In de beginfase kan het aanleggen gevoelig zijn doordat de spiertjes van de tepels oprekken. Zorg ervoor dat je baby niet alleen de tepel, maar ook de tepelhof goed pakt. Dit kan enige licht stekende pijn veroorzaken. Goed aanleggen is essentieel.

2. Stuwing:

Stuwing, veroorzaakt door een toename van bloed in de borsten, kan leiden tot gespannen en harde borsten. Voed je baby regelmatig en gebruik massage en warmte om stuwing te verlichten.

3. Pijnlijke tepels:

Verkeerd aanleggen is een veelvoorkomende oorzaak van pijnlijke tepels. Zorg ervoor dat de baby de tepel diep in de mond neemt en dat de tong onder de tepelhof ligt. Raadpleeg een professional als de pijn aanhoudt. Andere mogelijke oorzaken zijn anatomische problemen bij de baby, spruw, vasospasme, verstopt melkkanaaltje of borstontsteking.

4. Gebruik van tepelhoedje:

Hoewel tepelhoedjes soms verlichting kunnen bieden, moeten ze als een tijdelijke oplossing worden gezien. Werk aan een optimale voedingshouding en drinktechniek. Gebruik tepelhoedjes bij voorkeur onder begeleiding van een kraamverzorgende.

5. Borstontsteking:

Een gevoelige harde plek in de borst kan wijzen op een verstopt melkkanaal of borstontsteking. Regelmatig voeden, massage en handmatig wat melk afkolven kunnen helpen.

Tips bij pijnlijke tepels:

  • Zorg voor een goede voedingshouding.
  • Probeer verschillende borstvoedingsposities.
  • Smeer moedermelk op de tepels na het voeden en laat het drogen.
  • Gebruik hydrogel tepelverbanden of gezuiverde lanolinezalf voor pijnlijke tepels.
  • Bij hevige pijn kun je tijdelijk kolven op een lage stand om de tepels te laten herstellen.

Wat te doen als borstvoeding pijn doet:

  • Bespreek de pijn met je verloskundige, consultatiebureau, huisarts of lactatiekundige.
  • Overweeg het gebruik van paracetamol en, indien nodig, ibuprofen.
  • Identificeer de oorzaak van de pijn en werk aan oplossingen.

Borstvoeding hoort geen blijvende pijn te veroorzaken. Met de juiste begeleiding en aanpassingen kunnen de meeste problemen worden opgelost, waardoor de borstvoedingservaring positiever wordt voor zowel moeder als baby.

Donormelk

Als een baby niet aan de borst van de eigen moeder gevoed kan worden, geeft men de voorkeur aan gekolfde melk van de eigen moeder. De volgende optie is donormelk en indien dit niet voorradig is, geniet kunstvoeding als babyvoeding de voorkeur.

1. Te weinig moedermelk?

Wanneer een moeder te kampen heeft met onvoldoende melkproductie, kan dit een zorgwekkende situatie zijn voor zowel moeder als baby. In ideale omstandigheden wordt gekozen voor de voorkeursoptie: de gekolfde melk van de eigen moeder.

2. Donormelk

Indien het niet mogelijk is om gebruik te maken van de eigen moedermelk, biedt donormelk een waardevol alternatief. Dit vrijwillig geschonken moedermelk, afkomstig van andere moeders, is rijk aan essentiële voedingsstoffen en antistoffen die cruciaal zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby.

3. Te veel moedermelk?

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich moeders met een overvloed aan moedermelk. In deze gevallen kan het Moedermelknetwerk een rol spelen door moeders samen te brengen. Deze solidariteit maakt het mogelijk dat overtollige moedermelk wordt geschonken aan baby’s die dit het hardst nodig hebben.

Ontdek meer over donormelk, het donatieproces en hoe je kunt bijdragen aan dit waardevolle initiatief op de website van het Moedermelknetwerk: Donormelk – Moedermelknetwerk.

Afkolven en Bewaren van Moedermelk

Als moeder zoek je wellicht naar essentiële informatie over het afkolven en bewaren van moedermelk. Hier presenteren we een uitgebreide gids om je te begeleiden bij deze cruciale aspecten van borstvoeding. Ontdek waardevolle tips, bewaartijden en meer om ervoor te zorgen dat je kostbare moedermelk op de juiste manier wordt behandeld.

Moedermelk Afkolven: De Basisprincipes

Afkolven biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om anderen bij de voeding van je baby te betrekken. Volg deze stappen voor een succesvolle afkolfsessie:

  1. Kies het Juiste Moment: Kolven tussen de voedingen door, wanneer je borsten niet te vol zijn, is ideaal.

  2. Ontspan en Maak je Comfortabel: Creëer een rustige omgeving en gebruik warmte om de toeschietreflex te stimuleren.

  3. Kolf Efficiënt: Gebruik een kolfapparaat dat past bij jouw behoeften en kolf symmetrisch om de melkproductie te optimaliseren.

  4. Bewaar de Melk in Schone Containers: Gebruik glazen of harde plastic bakjes en reinig ze grondig voor gebruik.

Moedermelk Bewaren: Veiligheid Voorop

Correcte bewaring van moedermelk is essentieel om de voedingswaarde te behouden en schadelijke bacteriën te vermijden. Hier zijn belangrijke punten om te onthouden:

Bewaartijden en Temperaturen:

Kamertemperatuur:
Vers afgekolfde moedermelk is bij kamertemperatuur maximaal acht uur houdbaar. Colostrum, de eerste moedermelk, mag zelfs tot twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard.

Koelkast:
Volg deze richtlijnen voor het behouden van versheid in de koelkast:

  • Temperatuurinstellingen: Stel de koelkast in op 4 °C voor een maximale houdbaarheid.

  • Plaatsing in de Koelkast: Bewaar de melk achterin de koelkast voor een constante temperatuur. Vermijd de deur, waar temperatuurschommelingen optreden.

  • Houdbaarheid in de Koelkast: Afgekolfde moedermelk blijft tot 3 dagen goed in de koelkast.

Bewaren in de Vriezer:
Kies je voor vriezen, volg dan deze richtlijnen:

  • Direct Invriezen: Vries de melk direct in na het kolven voor optimale versheid.

  • Optimale Vriestemperatuur: Bij voorkeur een vriezer met 3 sterren (*) of 4 sterren (**) voor maximaal 6 maanden houdbaarheid.

  • Houdbaarheid in Koelkastvriesvak: Maximaal 2 weken in een standaard vriesvak.

  • Portiecontrole: Verdeel de melk in kleine porties voor eenvoudig ontdooien.

Tips voor Veilige Bewaring:

  • Gebruik schone, stofvrije containers en label ze met datum en tijdstip van afkolven.
  • Houd kamertemperatuur tussen 19-22°C en koelkasttemperatuur tussen 0-4°C.
  • Plaats bewaarcontainers bij voorkeur achterin de koelkast om temperatuurschommelingen te minimaliseren.

Handige Ontdooitips:

  • Ontdooi bij voorkeur in de koelkast voor behoud van voedingsstoffen.
  • Waterige textuur en kleine vlokjes bij ontdooide melk zijn normaal; een lichte zure geur is geen reden tot bezorgdheid.

Belangrijke Factoren bij het Voeden met een Fles:

  • Gebruik schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes voor bewaren.
  • Voed de baby rechtop en gebruik een speen met een klein mogelijk gat voor een natuurlijke drinkervaring.

Raadpleeg de Volledige Gids:

Voor gedetailleerde richtlijnen en verdere informatie, bekijk de Voedingscentrum PDF.

Bewaar deze handige gids als referentie en geniet van een succesvolle borstvoedingsreis met zorgvuldig afgekolfde en bewaarde moedermelk.

Extra begeleiding door Lactatiekundige

Borstvoeding geven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms verloopt het voeden niet zo soepel of stuit je op vragen. Gelukkig kun je terecht bij een lactatiekundige. Wat doet deze expert precies en hoe vind je een geschikte borstvoedingsdeskundige?

Wat is een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een deskundige op het gebied van borstvoeding. Deze expert kan je helpen met problemen rondom het voeden van je kindje. Daarnaast kun je bij haar terecht voor algemeen advies en tips over borstvoeding en alles wat daarbij komt kijken.

Je kunt langsgaan tijdens het spreekuur, een afspraak maken bij jou thuis, of zelfs een telefonisch consult aanvragen. Wat handig is, hangt af van je vraag. Heb je vooral vragen over kolven? Bij veel lactatiekundige kun je een borstkolf kopen of huren en advies inwinnen over het gebruik ervan.

Wanneer naar de lactatiekundige?

In je kraamweek geeft je kraamverzorgende uitleg over borstvoeding, maar soms zijn er problemen. Een lactatiekundige kan helpen als:

  • Je een borstoperatie hebt gehad.
  • Je baby een aangeboren afwijking heeft waardoor voeden lastiger gaat.
  • Je kindje niet voldoende groeit.
  • Je baby prematuur of dysmatuur is.
  • Je last hebt van een schimmelinfectie.
  • Je een meerling hebt.
  • Je onzeker bent over het moederschap of het voeden.
  • Je medicatie gebruikt die borstvoeding geven bemoeilijkt.
  • Je een tepelhoedje wilt gaan gebruiken.
  • Je je zorgen maakt over je voeding en professioneel advies wilt.

Het kan ook gebeuren dat je pas later tegen vragen of problemen aanloopt, zoals tepelkloven, borstontsteking of een lagere melkproductie. In dat geval kun je via je huisarts of consultatiebureau een verwijzing krijgen voor de lactatiekundige, of je maakt zelf een afspraak.

Wat doet de lactatiekundige?

Als je bij de lactatiekundige aanklopt met een probleem, zijn er drie opties, afhankelijk van de reden dat je hulp zoekt. De volgende scenario’s zijn mogelijk:

  1. Telefonisch consult: Voor korte vragen waarbij fysiek contact niet noodzakelijk is. Je krijgt uitleg en tips die waarschijnlijk je probleem zullen oplossen.
  2. Spreekuur bezoeken: Een gesprek van een half uur tot een uur waarin je jouw probleem voorlegt en advies krijgt over je voedingstechniek. Bij pijnklachten of een borstontsteking kan de lactatiekundige je onderzoeken.
  3. Huisbezoek lactatiekundige: In sommige gevallen is het handig als de lactatiekundige je kan observeren terwijl je voedt. Hiervoor is een huisbezoek van een tot vier uur gebruikelijk.

Lactatiekundige vinden:

Overal in Nederland zijn lactatiekundige te vinden. Let er bij het zoeken op dat de lactatiekundige IBLCE-gecertificeerd is. Het register van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen biedt inzicht in geregistreerde lactatiekundigen.

Kosten lactatiekundige

De kosten variëren sterk. Telefonisch advies is vaak minder kostbaar dan een huisbezoek. Basisverzekering vergoedt lactatiekundige zorg niet, maar met een aanvullende verzekering is vergoeding mogelijk. Raadpleeg je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Let op: Dit is het seizoen om van zorgverzekering te veranderen. Overweeg je zwangerschap en zorgkosten tijdens deze periode om ervoor te zorgen dat je de juiste dekking hebt. Vergelijk zorgverzekeringen bij bijvoorbeeld Independer.

Voor meer informatie over borstvoeding kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Ook kun je lactatiekundigen in je buurt zoeken.

Heb je specifieke religieuze behoeften? Dan kun je extra ondersteuning vinden bij een Islamitische lactatiekundige.

Afbouwen van Borstvoeding:

Na een periode van borstvoeding kan het moment komen waarop je overweegt af te bouwen. Het afbouwen van borstvoeding is een persoonlijke keuze en kan om verschillende redenen plaatsvinden, zoals de introductie van vaste voeding, het terugkeren naar werk, of andere persoonlijke overwegingen. Hier volgt een stapsgewijze benadering van het afbouwen van borstvoeding:

1. Introductie van Vaste Voeding:

Na zes maanden is borstvoeding niet langer de enige bron van voeding voor je kind. Geleidelijk aan kun je beginnen met het introduceren van vaste voeding. Terwijl vaste voeding toeneemt, past de borstvoeding zich automatisch aan, en de hoeveelheid moedermelk neemt vanzelf af.

2. Natuurlijk Afbouwen:

Borstvoeding kan doorgaan zolang jij en je kind dat willen. Naarmate je kind meer vaste voeding krijgt, zal de vraag naar borstvoeding vanzelf verminderen. Dit natuurlijke afbouwproces is geleidelijk, omdat de melkproductie afneemt naarmate je kind meer reguliere maaltijden begint te eten.

3. Geleidelijk Stoppen met Borstvoeding:

Als je ervoor kiest om (gedeeltelijk) te stoppen met borstvoeding, is het raadzaam dit geleidelijk te doen. Dit geeft je borsten de tijd om de melkproductie aan te passen, waardoor stuwing en het risico op een borstontsteking worden verminderd.

  • Elke 5 tot 7 dagen kun je één borstvoeding vervangen door kunstvoeding.
  • Na 10 tot 14 dagen kun je twee borstvoedingen vervangen door kunstvoeding, enzovoorts.

Door deze geleidelijke aanpak neemt de melkproductie langzaam af, en de overgang voor zowel moeder als kind verloopt soepeler.

4. Mogelijkheid tot Gedeeltelijk Stoppen:

Je kunt ervoor kiezen om niet alle borstvoedingen af te bouwen. Bijvoorbeeld alleen ‘s ochtends en ‘s avonds de borst geven, terwijl je andere voedingen vervangt door kunstvoeding. Houd er rekening mee dat de melkproductie mogelijk meer afneemt dan gewenst als niet regelmatig wordt aangelegd. In dat geval kun je ervoor kiezen tijdelijk vaker aan te leggen.

5. Vervanging van Borstvoeding:

Voor kinderen jonger dan 6 maanden wordt ‘volledige zuigelingenvoeding’ aanbevolen, terwijl kinderen vanaf 6 maanden ‘opvolgmelk’ kunnen krijgen als drinkmelk in de fles of beker en voor pap. Vanaf 1 jaar is gewone melk, zoals koemelk of geitenmelk, geschikt als belangrijkste melkbron.

6. Geleidelijk Minder Eten:

Naast het afbouwen van borstvoeding, is het raadzaam geleidelijk minder te eten om ongewenste gewichtstoename te voorkomen.

Afbouwen van borstvoeding is een individueel proces en het is belangrijk om naar je eigen gevoel en dat van je kind te luisteren. Raadpleeg een lactatiekundige of zorgverlener voor persoonlijk advies dat past bij jouw situatie.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio