Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Hier vind je beknopte antwoorden op meest gestelde vragen tijdens elke fase van deze bijzondere reis. Of het nu gaat om het melden van je zwangerschap aan de huisarts, het belang van foliumzuur, of tips voor het samenstellen van de babyuitzet, wij bieden duidelijke informatie om je goed voor te bereiden.
Heb je andere vragen die hier niet beantwoord worden? Bel ons op werkdagen tussen 09:00 – 15:00 uur op 010 230 67 20. We helpen je graag verder! Geniet van deze bijzondere tijd!
Kraamzorg is professionele zorg en ondersteuning voor moeders en pasgeborenen direct na de bevalling. Het biedt hulp bij babyverzorging, gezondheidscontroles en begeleiding bij borst- of flesvoeding, allemaal ontworpen om jou te ondersteunen, zodat jij volop kunt genieten van deze bijzondere tijd. Het is aan te raden kraamzorg aan te vragen zodra je weet dat je zwanger bent. Op deze manier kun je tijdig professionele ondersteuning regelen voor na de bevalling. Wil je kraamzorg aanvragen? Bezoek dan onze aanmeldpagina voor meer informatie.
Na de bevalling kun je rekenen op kraamzorg, waarbij het gebruikelijke aantal uren rond de 49 ligt, verspreid over 8 dagen. Het exacte aantal uren kan variëren, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de indicatie van de kraamzorgorganisatie. Volgens de Nederlandse wettelijke richtlijnen heb je minimaal recht op 24 uur kraamzorg, eveneens verdeeld over dezelfde 8 dagen na de geboorte van je baby. Meer informatie over het aantal uren kraamzorg vind je hier.
Jouw verzekeraar vergoedt de uren kraamzorg die voor jou zijn vastgesteld. Wel betaal je een eigen bijdrage van € 5,10 per uur. Ben je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat jouw verzekeraar die eigen bijdrage deels of volledig aan je vergoedt. Voor details en mogelijkheden bekijk onze kostenpagina.
Een kraamverzorgende vervult een essentiële rol tijdens de kraamperiode door zorg en ondersteuning te bieden aan zowel moeder als baby. Haar taken omvatten onder andere persoonlijke verzorging van de moeder, hulp bij de zorg voor de pasgeborene, en het verstrekken van waardevolle adviezen. Voor meer gedetailleerde informatie, verwijzen we u graag naar onze pagina over de Taken van een Kraamverzorgende.
Na de bevalling start de kraamzorg meestal direct zodra je thuis bent met je pasgeboren baby. De exacte aanvang kan variëren en is afhankelijk van de specifieke situatie en wensen van het gezin. Kraamzorgorganisaties streven ernaar om zo snel mogelijk na thuiskomst de kraamzorg te beginnen, waarbij de kraamverzorgende ondersteuning biedt bij de eerste verzorging van de baby, voorlichting geeft over bijvoorbeeld borst- of flesvoeding, en de gezondheid van zowel moeder als baby in de gaten houdt.
Als je ‘s avonds of ‘s nachts thuiskomt na een ziekenhuis- of poliklinische bevalling, plannen wij onze komst voor de volgende ochtend. Uiteraard staan wij direct paraat als er sprake is van medische noodzaak. In dat geval bieden we onmiddellijk extra ondersteuning, in samenspraak met onze planning. We streven ernaar om ervoor te zorgen dat jij en je gezin met vertrouwen de eerste nacht thuis doorkomen.
Ja, als zwangere vrouw in Nederland heb je het recht om zelf te kiezen welke kraamzorgorganisatie je wilt. Je bent vrij om de organisatie te selecteren die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Het is aan te raden om tijdig, bij voorkeur tijdens de zwangerschap, een keuze te maken en je in te schrijven bij de kraamzorgorganisatie van jouw voorkeur.
Op onze werkgebiedspagina kun je controleren of wij kraamzorg leveren in jouw woonplaats. Heb je vragen of wil je meer informatie over ons werkgebied, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te assisteren.
De bovenkant van het matras moet op een hoogte tussen de 70-90 cm zijn. Dit om een goede werkhouding voor onze kraamverzorgende te bevorderen. Het zijn landelijke eisen waaraan voldaan moet worden om zorg aan het bed te kunnen krijgen.
Als je zwanger bent van meer dan één kindje, passen wij de kraamzorg aan jouw specifieke situatie aan. Tijdens een vroegtijdig gesprek (intake) bespreken we wat mogelijk is. Bij kraamzorg thuis krijg je twee extra uren zorg per dag.
Is het nodig dat jouw baby’s langer in het ziekenhuis blijven, dan kijken we naar opties zoals uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg. De details hiervan verschillen per zorgverzekering, dus bekijk je polis of vraag je verzekeraar om advies. We zijn er om je te helpen en alle vragen te beantwoorden.
Het ontvangen van couveusenazorg is afhankelijk van de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar. Het is raadzaam om je polis te raadplegen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking en mogelijkheden met betrekking tot couveusenazorg. Wij bieden couveusenazorg als onderdeel van onze dienstverlening. Mocht jouw baby in de couveuse hebben gelegen, staan wij klaar om gespecialiseerde zorg te leveren en jullie te ondersteunen bij de overgang naar huis. Voor meer informatie over hoe wij specifiek kunnen helpen, neem gerust contact met ons op.
Ja, het is mogelijk om extra uren kraamzorg bij te kopen tegen het afgesproken uurtarief dat is vastgesteld door de zorgverzekeraar. Neem contact met onze kraamzorgorganisatie op voor meer informatie over de exacte tarieven en om de mogelijkheden te bespreken. We staan klaar om je te assisteren bij het regelen van de gewenste kraamzorguren, afgestemd op jouw specifieke behoeften en wensen tijdens deze bijzondere periode.
Heb je nog meer vragen waar we je mee kunnen helpen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van alle benodigde informatie.
We streven ernaar om je de best mogelijke ondersteuning te bieden tijdens deze bijzondere periode.