Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Wat mag je niet eten als je zwanger bent - Kraamzorg So Cute

Wat Kun Je Beter Niet Eten Tijdens Je Zwangerschap: Belangrijke Richtlijnen voor Gezonde Keuzes

Tijdens de zwangerschap is het van groot belang om bewuste voedselkeuzes te maken en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die risico’s kunnen vormen voor zowel de aanstaande moeder als de baby.

1. Rauwe Vis en Schaal- en Schelpdieren:

Rauwe vis, zoals sushi, en onvoldoende verhitte schaal- en schelpdieren kunnen het risico op door voedsel overgedragen infecties vergroten. Vermijd deze om mogelijke blootstelling aan schadelijke bacteriën en parasieten te voorkomen.

2. Ongepasteuriseerde Zuivelproducten:

Vermijd zuivelproducten die niet zijn gepasteuriseerd, aangezien deze kunnen worden besmet met schadelijke bacteriën zoals Listeria, wat ernstige complicaties kan veroorzaken tijdens de zwangerschap.

3. Rauw of Onvoldoende Verhit Vlees:

Rauw of onvoldoende verhit vlees, inclusief gehakt en gevogelte, kan besmet zijn met bacteriën zoals Salmonella en E. coli. Zorg ervoor dat al het vlees volledig gaar is om mogelijke infecties te voorkomen.

4. Grote Hoeveelheden Cafeïne:

Overmatige consumptie van cafeïne kan verband houden met een verhoogd risico op een miskraam. Beperk je cafeïne-inname door koffie, thee en frisdranken met mate te drinken.

5. Alcohol:

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden, omdat het schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby. Vermijd alcoholische dranken gedurende deze periode.

6. Rauwe Eieren en Producten met Rauwe Eieren:

Rauwe eieren kunnen Salmonella bevatten, dus vermijd gerechten die ongepasteuriseerde eieren bevatten, zoals zelfgemaakte mayonaise of dressings.

7. Teveel Vitamine A:

Hoewel vitamine A belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby, kan overmatige inname leiden tot aangeboren afwijkingen. Vermijd supplementen met een hoog gehalte aan vitamine A en eet geen leverproducten in overmaat.

8. Gepelde Noten:

Voorkom het eten van ongepelde noten, omdat deze mogelijk besmet kunnen zijn met schadelijke bacteriën. Kies voor gepelde noten om het risico op infecties te verminderen.

9. Ongepasteuriseerde Honing:

Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.

10. Geprepareerde Salades en Voorverpakte Rauwe Groenten:

Vermijd voorverpakte salades en ongewassen rauwe groenten, omdat deze het risico op blootstelling aan schadelijke bacteriën kunnen vergroten. Was groenten grondig en bereid verse salades thuis.

Door bewust te zijn van deze voedingsrichtlijnen en ze toe te passen in je dagelijkse dieet, draag je bij aan een gezonde zwangerschap en verminder je potentiële risico’s voor jou en je baby. Raadpleeg altijd je zorgverlener voor specifiek advies dat is afgestemd op jouw individuele situatie.

Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio