In week 16 van je zwangerschap groeit je baby gestaag en bereikt opmerkelijke afmetingen. Op dit punt is je kleintje ongeveer 11-12 centimeter lang, vergelijkbaar met de grootte van een peer. Het gewicht van je baby wordt geschat op ongeveer 100 gram.
De Groei van je Baby
In week 16 van je zwangerschap blijft de ontwikkeling van je baby in volle gang op verschillende fronten. De spieren, botten en het zenuwstelsel van je baby blijven zich ontwikkelen, waarbij de botten flexibel blijven om een comfortabele doorgang mogelijk te maken tijdens de bevalling. Ook groeien de nagels van je baby verder en wordt de huid geleidelijk dikker. Opmerkelijk genoeg vertoont je baby in week 16 al verschillende gezichtsuitdrukkingen, zoals verwondering, verdriet, fronsen en zelfs glimlachen. Het zijn echter nog geen bewuste emotionele reacties; eerder een soort oefening van de gezichtsspieren. Je baby is nu in staat tot grijpbewegingen met de handen en kan zelfs de handen samenvoegen of het navelstreng vasthouden. Het haar van je baby begint dikker te worden, en de vloeistoffen die de baby inslikt, worden nog steeds omgezet in urine via het spijsverteringsstelsel. Voor meisjes worden deze week honderdduizenden eicellen gevormd in hun eierstokken, en je 16 weken oude baby kan al kleine schopjes uitdelen met zijn miniatuurvoetjes in de baarmoeder. De ogen worden gevoeliger voor licht, en de oren zijn nu in staat om geluiden waar te nemen.
De placenta, die in de 12-13e week volledig ontwikkeld is, blijft cruciale functies vervullen, zoals het mogelijk maken van ademhaling, voeding en afvalverwijdering voor je baby. Het dient ook als bescherming tegen infecties. In week 16 is de placenta ongeveer 1 centimeter dik en heeft een lengte van ongeveer 7-8 centimeter. Tijdens de 16e week van de zwangerschap beginnen ook de kiemen van de tanden van je baby meer zichtbaar te worden.
In week 16 van je zwangerschap tonen de echobeelden duidelijkere kenmerken van het gezicht van je baby. De beentjes zijn nu langer dan de armpjes, en het lichaam behoudt nog steeds een slanke uitstraling.
Op de echo van je 16 weken oude baby kun je zien dat de handjes van je baby samengevouwen zijn.
Tijdens de echo kan je verloskundige de structuren van het lichaam van je baby waarnemen, zoals het hart, het middenrif en sommige organen zoals de nieren. Ook kan de verloskundige de bloedstroom in de placenta en de navelstreng observeren.
16 Weken: Geslacht van de Baby en Bewegingen:
Kan het geslacht van de baby in week 16 worden vastgesteld? Als je verloskundige het geslacht niet eerder heeft kunnen zien, is de kans groot dat dit deze week mogelijk is. Sommige baby's laten echter door hun houding geen duidelijk zicht op het geslacht toe. Als je baby een jongen is, heeft de verloskundige waarschijnlijk een redelijke kans om het geslacht te bepalen. Maak je echter geen zorgen als de verloskundige het geslacht niet met zekerheid kan vaststellen; dit komt soms voor.
Bewegingen van de Baby op 16 Weken:
In week 16 van de zwangerschap kun je de bewegingen van je baby beginnen te voelen! Het voelt als kleine schopjes, vergelijkbaar met de fladderende vleugels van een vlinder. Meestal worden de bewegingen van de baby rond de 16e week in tweede of derde zwangerschappen gevoeld. Als dit je eerste zwangerschap is, is het normaal dat je de bewegingen nog niet voelt; waarschijnlijk zul je ze pas na de 20e week gaan ervaren.
De Pretecho met 16 weken
Ontdek de magie van een pretecho bij 16 weken zwangerschap! Terwijl medische echo's gericht zijn op gezondheid, biedt een pretecho puur plezier. Bewonder je baby in 2D, 3D of 4D-beelden en geniet van de unieke ervaring. Kies tussen bewegende zwart-witbeelden, kleurrijke stilstaande beelden met diepte, of zelfs live bewegende kleurenbeelden. Geslachtsbepaling is mogelijk, vaak al vanaf 15 weken. Breng familie en vrienden mee om samen het wonder te aanschouwen. Ontvang na afloop foto's en/of een dvd om deze onvergetelijke momenten te koesteren. Plan jouw pretecho tussen 16 en 30 weken voor de beste ervaring en geniet van een vroege kennismaking met je baby! Vraag je verloskundige naar de mogelijkheden en maak dit speciale moment nog onvergetelijker.
Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.