Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

Zwangerschapskalender

28 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

28 weken zwanger

Bloeiende Buik: 28 Weken!

Welkom bij week 28 van je zwangerschap, een mijlpaal waarin je baby zich verder ontwikkelt en jij je voorbereidt op de komende geboorte. Ontdek de opmerkelijke veranderingen in de lengte en het gewicht van je baby, evenals de ontwikkelingen in zintuigen en bewegingen. Leer meer over de ultrasonische beelden, de impact op jouw lichaam en waarom de keuze voor een doordachte voorbereiding cruciaal is. Lees verder voor inzichten in de 28e week en bereid je voor op de komst van je kleintje.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

Op dit moment is je baby ongeveer 38-39 centimeter lang, net zo groot als een Zoete pompoen en weegt hij ongeveer 1000 gram.

28 weken zwanger - Zoete Pompoen - Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
In deze periode ondergaat je baby een opmerkelijke groei en nadert hij de kilogramgrens. Het onderhuidse vetweefsel neemt versneld toe, omringt organen met een warme omhelzing en bereidt zich voor op een mollige verschijning bij de geboorte. Het dunne donshaar (lanugo) maakt plaats voor een grotere hoeveelheid vet.

In week 28 versterken de verbindingen tussen de hersenen en zenuwuiteinden, waardoor de zintuiglijke ontwikkeling van je baby wordt voltooid. Zijn ogen worden gevoeliger voor licht, en het openen en sluiten van de oogleden wordt nu een bekend schouwspel. Geluiden worden scherper waargenomen, en je baby onderscheidt verschillende tonen, waaronder jouw stem en die van je partner.

Het brein van je baby blijft groeien, en de coördinatie tussen hersenen en zenuwcellen wordt verder verfijnd. Onderzoek suggereert dat primitieve geheugenvorming in deze weken plaatsvindt, terwijl je baby mogelijk geluiden of liedjes in zijn geheugen opslaat.

In week 28 blijven de longen van je baby zich ontwikkelen, waardoor hij steeds beter voorbereid is om buiten de baarmoeder te ademen. De productie van rode bloedcellen in de botten draagt bij aan de groei van zijn skelet.

De Echo:????‍⚕️

Op de echobeelden van week 28 is je baby's lichaam goed geproportioneerd en toont nog steeds een vleugje tederheid.

28 weken zwanger - Echo 28 weken - Kraamzorg So Cute

Je baby kan nu regelmatig vruchtwater inslikken, wat te zien is op de echo als oefeningen in ademhalingsbewegingen. Hoewel de ademhaling wordt geoefend, voorziet de placenta nog steeds in alle zuurstofbehoeften.

Je bent 28 weken zwanger????

Betreed de laatste week van het tweede trimester, overeenkomend met de zesde maand van je zwangerschap. Enkele veranderingen die je kunt ervaren:

  • Bloeddrukveranderingen als gevolg van toegenomen bloedvolume.
  • Mogelijke zwellingen in het gezicht, de benen en handen door vochtophoping.
  • Braxton Hicks-samentrekkingen, valse weeën genoemd, kunnen voorkomen; bij aanhoudende samentrekkingen is het raadzaam je arts te raadplegen voor mogelijke vroeggeboorte.
  • Stressmanagement is cruciaal om vroeggeboorte te voorkomen; werk aan het verminderen van stressfactoren thuis en op het werk.

Bewegingen van je Baby
Maak je klaar voor levendige bewegingen van je baby, met kleine vuisten en schopjes die je nu goed kunt voelen. Deze periode staat bekend als een van de meest beweeglijke, waarin je baby zijn ruime omgeving gebruikt voor acrobatische bewegingen. Het vruchtwater biedt voldoende ruimte voor zijn gymnastische capriolen.

Tips voor zwangere vrouwen????

Hier zijn enkele tips om mogelijke ongemakken te beheersen:

  • Regelmatig wandelen verbetert de bloedsomloop.
  • Draag compressiekousen om zwelling te verminderen.
  • Rust gedurende de dag met je benen omhoog om vochtophoping te verminderen.
  • Regelmatige rekoefeningen, vooral zwangerschapsyoga, verminderen krampen.
  • Bij tintelingen en een prikkelend gevoel in handen en voeten (carpaal tunnelsyndroom), overleg met je arts over mogelijke fysiotherapie.

Deze week brengt niet alleen opwindende ontwikkelingen voor je baby, maar ook veranderingen en uitdagingen voor jou als aanstaande moeder. Blijf goed voor jezelf zorgen en geniet van de voortdurende reis naar de komst van je kleintje.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio