Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

Zwangerschapskalender

12 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

12 weken zwanger

Een Stap Dichterbij de Magische Mijlpalen

Hoi aanstaande mama! Wat een prachtige reis maak je, en nu ben je 12 weken onderweg in dit ongelooflijke avontuur van moederschap. Je kleine wondertje groeit snel, en de band tussen jullie wordt sterker met elke dag die voorbijgaat. Dit is een tijd vol verwachting, waarin je niet alleen fysiek verandert, maar waarin ook een diepere emotionele connectie met je baby begint te bloeien.

Sta even stil bij de bijzondere momenten die deze periode met zich meebrengt. Elke echo brengt een glimlach op je gezicht, en het voelen van die eerste subtiele schopjes is als een magisch geheimpje tussen jou en je kleintje.

Laten we samen de magie ontdekken die deze week te bieden heeft.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby ????

In week 12 van je zwangerschap bereikt je baby een lengte van ongeveer 5-6 centimeter, vergelijkbaar met een kleine pruim, en weegt ongeveer 13-14 gram. De groei is nu in volle gang, en je kleintje ontwikkelt zich elke dag een beetje meer.

12 weken zwanger - Kraamzorg So Cute 2

De Groei van je baby
In de opwindende wereld van week 12 krijgt je baby een nog actievere rol binnenin de veilige omhelzing van je baarmoeder. Tijdens deze fase van ontwikkeling verricht je kleintje ware acrobatische hoogstandjes. In deze periode van de zwangerschap, ongeveer 12 weken, kan de baby al klimmen, draaien, schoppen met die kleine beentjes, en zelfs de eerste ademhalingsoefeningen doen door een kleine hoeveelheid vruchtwater in te ademen. Hoewel deze bewegingen nog niet door jou, als aanstaande moeder, worden gevoeld, brengen ze een overvloed aan vreugde en vitaliteit naar de groeiende baby.

De organen van je baby hebben al hun plaats ingenomen en blijven zich gestaag ontwikkelen. De nieren werken al enkele weken goed, en het ingenieuze systeem van het slikken en uitscheiden van vruchtwater draagt bij aan de continue groei van de baby. Maak je geen zorgen; het afvalmateriaal wordt nog niet uitgescheiden via urine, aangezien het filtratiesysteem van de nieren van de baby nog niet volledig operationeel is. Ondertussen draagt de groeiende vruchtzak bij aan de toename van kostbaar vruchtwater. Tegen het einde van de zwangerschap kan dit volume oplopen tot ongeveer 1 liter.

Binnen het vruchtwater drijven ook enkele losgekomen weefsels van de baby, zoals donshaar, dat kan worden gebruikt voor het onderzoeken van de chromosomenstructuur met een procedure genaamd amniocentese.

Tijdens de 12e week van de zwangerschap gaat je baby door met het oefenen van ademhaling in het vruchtwater, waardoor de ontwikkeling van de longen wordt ondersteund. Sommige baby's kunnen zelfs beginnen met hikken.

Verschillende lichaamssystemen van je baby zijn al enkele weken actief. De bewegingen van de vingers worden sneller en gevarieerder, en sommige baby's kunnen zelfs hun duim beginnen te zuigen. De oogleden zijn in staat om te knipperen.

In week 12 ontwikkelen de geslachtsorganen en het voortplantingssysteem van je baby zich verder. De vingernagels en teennagels blijven groeien. Het kraakbeen dat zich eerder begon te verharden, blijft zijn vorm behouden.

Een fijn laagje donshaar begint zich op verschillende delen van het lichaam van de baby te vormen, wat een natuurlijke bescherming biedt. Het embryonale stadium, waarin de dooierzak fungeerde als voedingsbron, verdwijnt volledig in de komende weken.

In deze week krijgt je baby steeds meer kenmerken van een volwaardige kleine mens, en het avontuur van ontdekking gaat verder terwijl jullie samen groeien. 

De Echo:????‍⚕️

De 4D-beeldvorming van de baby op de 12 weken echo is buitengewoon duidelijk, bijna als een foto. Op dit punt is het hoofd van je baby niet langer de helft van zijn lichaam, omdat het lichaam begint te strekken. Je baby heeft nu een meer evenredig lichaam, wat een verschil is ten opzichte van de vorige weken waarin het nog een gekromde houding had.

12 weken zwanger - Echo 12 weken - Kraamzorg So Cute

Je kunt zelfs zien dat je baby hik heeft op de 12 weken echo.

In de echo van week 12 is de ontwikkeling van het gezicht van je baby veel duidelijker; de neus, mond, bovenlip, oren en ogen zijn meer uitgesproken. Als je deze week een afspraak hebt met de verloskundige en je hebt een zijaanzicht van je baby gezien, kun je jezelf betrappen terwijl je speculeert over wie hij of zij nu al lijkt...

Je verloskundige kan je zelfs laten luisteren naar de hartslag van je 12 weken oude baby tijdens de echo. De hartslag kan verrassend snel zijn, ergens tussen de 120-160 slagen per minuut.

Tijdens de 12 weken echo kan de verloskundige ook beoordelen of het een eeneiige of twee-eiige tweeling is door naar de dikte van het membraan tussen de vruchtzakken te kijken. Hoewel er op dit moment een dun vlies tussen zit, is er een indicatie dat tweelingen elkaar kunnen voelen door aanraking.

Je bent 12 weken zwanger????

Gefeliciteerd met het bereiken van week 12 van je zwangerschap! In deze fase maakt je lichaam opmerkelijke veranderingen door. Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grote grapefruit, wat kan leiden tot af en toe wat kramp in de zij als gevolg van de groei. Positief nieuws: doordat je baarmoeder iets hoger is komen te liggen, ervaar je mogelijk verlichting van druk op je blaas.

De 12e week is een cruciaal moment voor de 11-14 test (combinatietest). Overweeg deze test in de komende weken, waarbij de dikte van de nekplooi van je baby wordt gemeten.

Sommige vrouwen merken dat misselijkheid en vermoeidheid in de 12e week verminderen, wat plaatsmaakt voor een gevoel van energie en opleving. Let op deze positieve verschuivingen.

Tips voor zwangere vrouwen????

Hier zijn enkele overwegingen voor deze fase van je zwangerschap:

Bloed prikken:
Het is essentieel om minstens twee keer bloed te laten prikken tijdens je zwangerschap: in het begin (rond 10-14 weken) en rond 30 weken. Deze tests zijn cruciaal om de gezondheid van zowel jou als je baby te bewaken. Ze bieden waardevolle informatie over zaken als bloedgroep, eventuele medische complicaties en kunnen de basis vormen voor aanvullende tests, zoals de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). Het zorgvuldig volgen van deze resultaten stelt medische professionals in staat om tijdig eventuele risico's te identificeren en passende maatregelen te nemen, waardoor de gezondheid van jou en je baby wordt gewaarborgd.

IJzersupplementen:
Start deze week met het innemen van ijzersupplementen als dit nog niet is besproken met de verloskundige. IJzer is van vitaal belang tijdens de zwangerschap, omdat het helpt bij het voorkomen van bloedarmoede, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Het gebruik van ijzersupplementen vermindert ook het risico op overmatig bloeden tijdens de bevalling, waardoor je een gezondere zwangerschap en bevalling hebt. Vergeet niet je verloskundige op de hoogte te stellen als dit nog niet is besproken, zodat zij je kunnen begeleiden bij het nemen van de juiste stappen voor een optimale gezondheid.

Verzorging van de Borsten:
Als je last hebt van pijnlijke borsten, overweeg dan het gebruik van een organische tepelcrème die je na de bevalling kunt blijven gebruiken. Dagelijks aanbrengen over het gehele borstgebied kan verlichting bieden. Let op dat de massagetijd niet te lang is om ongewenste effecten te voorkomen.

Vermoeidheid en Ademhaling:
Je kunt merken dat vermoeidheid en kortademigheid toenemen naarmate je zwangerschap vordert. Dit komt door een toename van de zuurstofbehoefte van je lichaam. Oefening kan deze symptomen verergeren, dus zorg voor voldoende rust en neem regelmatig korte pauzes.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio