Zwangerschapskalender

11 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

11 weken zwanger

Een Sprongetje in Ontwikkeling

Welkom bij week 11 van dit prachtige zwangerschapsavontuur! Terwijl je baby blijft groeien en floreren, bereiken jij en je kleintje een nieuw stadium vol opwindende mijlpalen. In deze week staat de ontwikkeling van je baby centraal, met boeiende veranderingen die zijn of haar unieke persoonlijkheid beginnen te weerspiegelen. Ontdek samen met ons de wonderlijke wereld van week 11, waar elk moment een nieuw sprongetje in de ontwikkeling van je kleintje brengt. Laat je verwonderen door de magie van deze fase!

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby ????

In week 11 van je zwangerschap bereikt je baby een lengte van ongeveer 4-5 centimeter, vergelijkbaar met een kleine abrikoos, en weegt ongeveer 7 gram.

11 weken zwanger - Kraamzorg So Cute 2

De Groei van je baby
In week 11 van je zwangerschap ondergaat je baby opmerkelijke veranderingen. Het is nu officieel een foetus en vertoont diverse ontwikkelingen:

 • Hartslag en lichaamsvorm: Het hart van de baby klopt nu met een lagere snelheid, ongeveer 160 slagen per minuut. De borst en buik nemen langzaam een plattere vorm aan.
 • Organen: De organen, waaronder de darmen, blijven zich ontwikkelen.
 • Ademhalingspraktijk: De baby begint met oefeningen voor ademhaling door een kleine hoeveelheid amniotische vloeistof in te ademen.
 • Huid en zintuigen: De huid wordt dikker, en de tastzin ontwikkelt zich verder. De baby kan reageren op externe prikkels, hoewel pijn nog niet wordt gevoeld.
 • Smaak en gehoor: De smaakontwikkeling begint, en de baby begint ook geluiden waar te nemen.
 • Geslachtsorganen: Bij een meisje vormt zich de clitoris, bij een jongen de penis. Het is echter nog te vroeg om het geslacht betrouwbaar te bepalen.
 • Placenta en navelstreng: De placenta, essentieel voor de levensondersteuning van de baby, voltooit bijna zijn ontwikkeling. De navelstreng, die de bloedcirculatie tussen jou en de baby verzorgt, blijft goed functioneren.

Deze week is cruciaal, met belangrijke mijlpalen in de groei en ontwikkeling van je baby. Blijf genieten van dit wonderlijke proces!

De Echo:????‍⚕️

Bij de 11-wekenecho ligt de baby op de rug, waarbij de verlengde nek duidelijker zichtbaar is. Met het groeien van het lichaam en andere delen is de hoofdgrootte nu meer in verhouding tot het lichaam.

11 weken zwanger - Echo 11 weken - Kraamzorg So Cute

Op de echo van 11 weken vertoont de baby meer activiteit binnen de vruchtzak, voornamelijk in de vorm van bewegingen van het lichaam en schokkerige bewegingen bij de gewrichten. Hoewel de baby deze bewegingen maakt, worden ze nog niet door de moeder gevoeld. Het zal nog enkele weken duren voordat deze bewegingen waarneembaar zijn voor de aanstaande moeder.

Tijdens de 11e week kan de baby in de baarmoeder hik- en ademhalingsbewegingen maken, samen met slikbewegingen. Hoewel de baby deze bewegingen maakt, worden ze nog niet door de moeder gevoeld. Het zal nog enkele weken duren voordat deze bewegingen waarneembaar zijn voor de aanstaande moeder.

Je bent 11 weken zwanger????

Bij week 11 van je zwangerschap vind je hieronder een overzicht van de veranderingen in je lichaam en enkele belangrijke aandachtspunten:

Lichamelijke Veranderingen:

 • Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een middelgrote grapefruit.
 • Vanwege de groei van de baarmoeder kan de druk op je blaas afnemen, waardoor de behoefte om vaak te plassen kan verminderen.
 • Je kunt lichte pijn in de zij voelen door het uitrekken van de baarmoederbanden.
 • Sommige vrouwen ervaren in deze periode een afname van vermoeidheid en voelen zich mogelijk energieker.
 • Je borsten zijn waarschijnlijk al 2-3 maten groter geworden, maar de groei zal na week 11 langzamer verlopen.

Veelvoorkomende Zwangerschapssymptomen:

 • Hoofdpijn, schommelingen in het libido, slaapproblemen en huidproblemen zoals striae kunnen voorkomen.

Tips voor zwangere vrouwen????

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en tips voor deze fase van je zwangerschap:

Het Delen van het Nieuws:
Overweeg om na de kritieke eerste 11-12 weken het blije nieuws met vrienden en familie te delen. Als je werkt, is het raadzaam om eerst op de hoogte te zijn van je zwangerschapsrechten op de werkvloer voordat je je leidinggevende inlicht. Zo ben je goed voorbereid op mogelijke aanpassingen of regelingen die je rechtmatig kunt verwachten.

Omgaan met Obstipatie:
Obstipatie is een veelvoorkomend symptoom. Verhoog je vezelinname met voedingsmiddelen zoals peulvruchten en gedroogd fruit. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt en bespreek eventuele aanhoudende problemen met je verloskundige.

11-14 Test (Combinatietest):
Overweeg tussen week 11 en het einde van week 14 de combinatietest te doen, waarbij de baby wordt beoordeeld op het syndroom van Down. Deze test is van groot belang en wordt aanbevolen voor elke aanstaande moeder..

IJzersupplementen:
Begin met ijzersupplementen om te voldoen aan de toegenomen ijzerbehoefte die vaak vanaf week 11 optreedt. Combineer dit met een evenwichtige voeding rijk aan ijzerbronnen zoals eieren, vlees en bladgroenten.

Onthoud:
Zorg goed voor jezelf tijdens deze bijzondere fase van je zwangerschap!

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio