Zwangerschapskalender

22 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

22 weken zwanger

De Kick van Beweging

Deze week betekent een reeks nieuwe mijlpalen in je zwangerschap. Terwijl je kleintje groeit en zich ontwikkelt, neemt je buikje nu het centrale podium in. Met een omvang van ongeveer 28 centimeter en een voelbare gewichtstoename, wordt de aanwezigheid van je baby steeds duidelijker. Week 22 brengt tal van bijzondere gebeurtenissen met zich mee, van gedetailleerde echo’s tot het ervaren van de actieve bewegingen van je baby. Laat je buikje stralen en geniet van dit speciale moment in week 22 van je zwangerschap!

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In week 22 van je zwangerschap meet je baby ongeveer 28-29 centimeter, vergelijkbaar met de grootte van een Koolraap. Het gewicht van je kleintje is nu ongeveer 430-450 gram.

22 weken zwanger - Koolraap - Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
In de 22e week van je zwangerschap ondergaat je baby opmerkelijke ontwikkelingen die bijdragen aan zijn groei en welzijn.

Huidontwikkeling en Vernix:
Je baby's huid, nu bedekt met een dunne laag vernix, is ongeveer zo dun als een potloodlijn en heeft een roze tint. Onder de huid neemt de hoeveelheid vet toe, en twee duidelijke lagen vormen zich: de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (dermis). De ontwikkeling van epidermale huid gaat door, waardoor afdrukken van vingers, tenen, handpalmen en voetzolen ontstaan. Onder de huid bevinden zich haarvaten, en dunne haren genaamd lanugo bedekken het oppervlak. De vernixlaag, die de huid bedekt als een dikke, donkere substantie, zal geleidelijk verminderen tegen de geboorte. Het kan echter dikker zijn bij vroeggeboren baby's en minder bij baby's die later worden geboren.

Hersenontwikkeling en Zintuigen:
In de 22e week ontwikkelen de hersencellen van je baby zich verder. Signalen worden verzonden naar zenuwuiteinden die het hele lichaam omhullen, wat bijdraagt aan de voortgang van de zintuiglijke ontwikkeling. De tastzin wordt verder verfijnd, en reflexbewegingen maken plaats voor bewuste, doelgerichte acties. Je baby wordt nu bewuster wanneer je zijn gezicht aanraakt of het navelstreng vasthoudt. Deze nieuwe ervaringen zouden zijn geluksgevoelens kunnen vergroten.

Smaak- en Geluidsreacties:
Hoewel je baby momenteel alleen de smaken via het vruchtwater proeft, is zijn smaakzin volledig ontwikkeld om smaken zoals zoet, zuur en bitter te herkennen. Hij kan reageren op jouw eetgewoonten, zoals meer bewegingen na het eten van iets zoets. Wat je eet, wordt allemaal doorgegeven via de placenta. Variatie in groenten, salades en fruit tijdens je zwangerschap vergroot de kans dat je baby deze voedingsmiddelen waardeert en na de geboorte graag eet.

Reacties op Geluid en Muziek:
Je baby kan niet alleen reageren op smaken maar ook op geluiden. Het afspelen van rustgevende klassieke muziek kan bijdragen aan een kalmerende reactie. In week 22 kan je baby je stem horen, en als je regelmatig tegen hem praat, is de kans groot dat hij je stem zal herkennen na de geboorte.

Verdere Groei van Kenmerken:
Tijdens week 22 zet de ontwikkeling van wenkbrauwen, haar en nagels van je baby zich voort. Vorige week begon hij al met het produceren van botten en rode bloedcellen.

Bilirubine en Geelzucht:
Terwijl rode bloedcellen worden geproduceerd, ontstaat bilirubine, een stof die door de lever wordt gefilterd en via de urine wordt uitgescheiden. Als deze stof niet volledig wordt uitgescheiden bij de geboorte, kan het enkele dagen duren voordat dit gebeurt. Ophoping van bilirubine kan geelzucht veroorzaken, maar dit kan meestal worden opgelost door de baby aan zonlicht bloot te stellen en ervoor te zorgen dat hij goed wordt gevoed.

Al met al maken deze ontwikkelingen bij 22 weken zwangerschap deze periode buitengewoon spannend voor zowel jou als je groeiende kleintje.

De Echo:????‍⚕️

In week 22 van de zwangerschap biedt de echo een fascinerende blik op de ontwikkeling van je baby. Op de ultrasonische beelden zie je jouw kleintje, soms rustend in een slaappositie, soms vol energie bewegend. De mimiek van je baby blijft zich ontwikkelen en op de echo kan je zelfs glimpen opvangen van uitdrukkingen zoals fronsen, glimlachen of zelfs een geïrriteerde blik.

22 weken zwanger - Echo 22 weken - Kraamzorg So Cute

Soms zie je je baby zijn hand onder zijn kin plaatsen, een denkhouding aannemen, geeuwen of zelfs zijn tong uitsteken. Deze bewegingen getuigen van de groeiende motorische vaardigheden en ontwikkeling van de gezichtsspieren.

Een opvallende activiteit op de echo is het openen en sluiten van het mondje. Deze bewegingen dienen niet alleen het doel van het doorslikken van vruchtwater, maar dragen ook bij aan de versterking van de kaakspieren. Deze versterking bereidt je baby voor op het moment na de geboorte wanneer hij sterker zal zijn om moedermelk te drinken.

Tijdens de echo is het hart van je baby krachtig aan het kloppen, een geruststellend geluid dat je tijdens de controle kunt horen. Deze hartslag is niet alleen een teken van vitaliteit, maar ook een emotioneel moment voor veel ouders.

Kortom, de echo van week 22 biedt een prachtige gelegenheid om de groei en activiteit van je baby te bewonderen, terwijl je al een glimp opvangt van zijn of haar unieke persoonlijkheid.

Je bent 22 weken zwanger????

Op dit punt in je zwangerschap ervaar je opmerkelijke veranderingen in je lichaam. Je baarmoeder groeit gestaag en bereikt nu een hoogte van ongeveer 22 centimeter boven je navel. Als gevolg van zwangerschapshormonen en een verhoogde bloedcirculatie, merk je mogelijk dat je haar en nagels sneller groeien. Voor de meeste aanstaande moeders leidt dit tot dikker, voller haar. Houd er rekening mee dat, als je tijdens de zwangerschap geen haarverlies hebt, dit na de bevalling alsnog kan optreden. Kortom, je lichaam ondergaat boeiende veranderingen terwijl je baby blijft groeien en zich ontwikkelen.

Tips voor zwangere vrouwen????

  • Naarmate de zwangerschap vordert, kun je mogelijk last krijgen van spanning in je buik, wat kan leiden tot striae en droogheid.
  • Dagelijkse toepassing van natuurlijke oliën zoals amandelolie, cacaoboter of kokosolie, of een mengsel van deze oliën, kan helpen om je buik gehydrateerd te houden en mogelijke ongemakken te verminderen.

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, aangezien aanhoudende stress nadelige gevolgen kan hebben, waaronder vroeggeboorte en een lager geboortegewicht. Regelmatige lichaamsbeweging is een effectieve manier om stress te verminderen en je welzijn te bevorderen. Hierbij is het belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het sporten tijdens de zwangerschap. Begin met opwarmoefeningen, vermijd overmatige inspanning en zorg voor regelmatige, comfortabele kleding. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en luister naar je lichaam. Gezonde gewoonten tijdens de zwangerschap leggen de basis voor het welzijn van zowel moeder als baby.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio