Welkom bij week 23 van je zwangerschap, een periode vol opwinding en groei. Terwijl je baby blijft floreren in de beschermende cocon van je baarmoeder, merk je wellicht dat elk moment met je groeiende buikje kostbaar wordt. Deze week staat bol van nieuwe ontwikkelingen en ervaringen, van verfijnde zintuiglijke waarnemingen tot het verder aanscherpen van motorische vaardigheden. Laten we samen ontdekken wat week 23 voor jou en je kleintje in petto heeft. Neem even de tijd om te genieten van dit bijzondere hoofdstuk in je zwangerschapsreis.
In de 23e week van de zwangerschap is de lengte van de baby ongeveer 29-30 centimeter, wat vergelijkbaar is met een grote aubergine. Het gewicht is ongeveer 500 gram.
De Groei van je Baby
Terwijl je baby groeit, nadert de dag van de geboorte snel. In deze opwindende wachttijd ondergaat je baby nog steeds wonderbaarlijke ontwikkelingen, en het is normaal dat er ook veranderingen in jouw lichaam plaatsvinden...
Op 23 weken zwangerschap blijven de hersencellen en zintuigen van je baby zich ontwikkelen. Door deze ontwikkeling maakt je baby bewustere bewegingen. Naarmate het bewustzijn toeneemt, staat je kleintje klaar voor nieuwe ontdekkingen op het gebied van smaak, aanraking en gehoor in zijn binnenwereld.
Het is goed voor je baby om met hem te communiceren. Het herkennen van jouw en je partner's stem zal hem kalmeren wanneer hij die stemmen na de geboorte hoort.
Baby's kunnen ook de hartslag van hun moeder horen. Dit leidt tot directe rust bij baby's die direct na de geboorte op de borst van hun moeder worden gelegd. Het "Skin-to-Skin Contact" initiatief, dat ervoor zorgt dat moeder en baby niet gescheiden worden na de geboorte, is om deze reden belangrijk. Tijdens deze periode is er "Skin-to-Skin Contact" en borstvoeding tussen moeder en baby.
In de 23e week van de zwangerschap blijft je baby doorgaan met het inslikken van vruchtwater om zowel de ademhaling als het functioneren van het spijsverteringsstelsel voor te bereiden. Tegelijkertijd rijpen de longen verder, wat essentieel is voor de ademhaling na de geboorte.
In de 23e week van de zwangerschap blijft de vetlaag onder de huid van je baby toenemen, maar de bloedvaten zijn nog steeds zichtbaar. De wasachtige substantie genaamd "vernix caseosa" blijft zich vormen op de huid. Dankzij deze laag blijven de temperatuur en het immuunsysteem van de baby beschermd. Deze glibberige laag vergemakkelijkt ook de doorgang van de baby door het geboortekanaal.
De nagels en het haar van je baby blijven groeien.
Je baby kan in je buik slapen en wakker worden, actief bewegen en reageren op externe stimuli.
Op week 23 van de zwangerschap bewegen de ogen van je baby levendig, maar het duurt nog 3-4 weken voordat de oogleden open en dicht kunnen bewegen.
Omdat de ruimte voor je baby nog steeds ruim is, kan hij vrij bewegen. Hij kan schoppen, zijn armen bewegen, die kleine vingers gebruiken om zijn gezicht en de navelstreng vast te houden. Veel aanstaande moeders kunnen nu al de bewegingen van hun baby voelen in de 23e week van de zwangerschap.
Bij de echo van 23 weken zwangerschap zijn de beelden van de baby te zien in een klassieke positie, waarbij hij zijn benen naar zijn buik heeft getrokken. Hoewel zijn lichaam blijft aanzetten, heeft het nog steeds een ietwat dunne uitstraling.
Doordat de ruimte voor de baby nog steeds ruim is op 23 weken zwangerschap, is hij beweeglijk, en deze bewegingen zijn zichtbaar op de echo. Zijn armen, benen en hoofd bewegen. Je kunt hem zowel van voren als in profiel zien.
In de echo van 23 weken zwangerschap kun je verschillende gezichtsuitdrukkingen van je baby zien, zoals fronsen, glimlachen of zelfs zijn tong uitsteken.
Tussen de 19e en 23e week van de zwangerschap wordt er een gedetailleerde echo van de aanstaande moeder gevraagd. Deze gedetailleerde echo wordt uitgevoerd door perinatologen, specialisten die problemen bij ongeboren baby's onderzoeken. Kleurenbeelden zijn ook beschikbaar tijdens deze gedetailleerde echo. Hoewel het gekleurde beeld niet de echte huidskleur van de baby weergeeft, biedt het wel de mogelijkheid om de baby in een huidskleurige tint te zien. Deze beelden zorgen voor opwinding bij ouders omdat ze hun baby op deze manier kunnen zien. Als de specialist het nodig acht, kan er een meer gedetailleerde evaluatie worden uitgevoerd voor een grondigere beoordeling van de hartwaarden van de baby.
Je bevindt je in de 23e week van je zwangerschap, wat overeenkomt met het 6e maand. Je baarmoeder blijft stijgen tot aan je navel. Door de uitrekking van de banden die aan de baarmoeder zijn bevestigd, kan je onderbuik pijnlijk of gespannen aanvoelen. Op week 23 is de hoogte van de fundus (het hoogste punt van de baarmoeder) ongeveer 23 centimeter. Naarmate de baarmoeder stijgt, veranderen ook de hoeken van je ribben, wat lichte pijn in het borstgebied kan veroorzaken.
De stijging van de baarmoeder kan ook druk veroorzaken in het maaggebied, waardoor je brandend maagzuur kunt ervaren. Het verhoogde niveau van het progesteronhormoon en de druk op de darmen kunnen leiden tot langzamer werkende darmen, wat op zijn beurt obstipatie kan veroorzaken.
Gedurende het tweede trimester van de zwangerschap neemt de kans op urineweginfecties toe. Als je hiermee te maken krijgt, meld het dan onmiddellijk aan je arts. Waarschijnlijk zal hij of zij u voorzien van een antibioticabehandeling.
Op week 23 van de zwangerschap kan de behoefte aan vitaminen en mineralen toenemen. Je arts zal je doorverwijzen naar de nodige vitamine- en mineralensupplementen.
Naarmate je baby en dus je buik groeit, kun je last krijgen van rugpijn. Hier zijn enkele suggesties om rugpijn te verminderen:
Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.