Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

Zwangerschapskalender

25 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

25 weken zwanger

Halverwege: Een Halve Eeuw in Weken

Gefeliciteerd met het bereiken van week 25 van je zwangerschap! Dit is een opwindende fase waarin je baby gestaag groeit en ontwikkelt. Tijdens deze week kun je de actieve handbewegingen van je kleintje observeren en zijn gehoor begint zich verder te ontwikkelen. Neem bewust de tijd om te genieten van deze prachtige reis die je samen met je baby maakt. Ontdek de unieke momenten en nieuwe ervaringen die deze week te bieden heeft en koester elk bijzonder detail. Geniet van de magie van dit hoofdstuk in je zwangerschap!

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In de 25e week van de zwangerschap meet je baby ongeveer 35-36 centimeter, vergelijkbaar met een flinke groene courgette. Het gewicht is rond de 670 gram.

25 weken zwanger - Courgette- Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
In week 25 van je zwangerschap heeft je baby enorme stappen gezet, groeiend van een haasje tot een klein wezentje. Met een lengte van ongeveer 35-36 centimeter, vergelijkbaar met een flinke courgette, en een gewicht van ongeveer 670 gram, is hij nu een stevigere en beweeglijkere baby.

Hoewel de longen nog niet volledig ontwikkeld zijn, zou je baby, mocht hij vroegtijdig geboren worden, met medische hulp levensvatbaar zijn volgens Amerikaanse normen. Ondanks de ontwikkeling van een vetlaag onder de huid, blijft het lichaam nog wat dun ogen, bedekt met een laagje huidsmeer dat helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur.

Het gezicht van je baby is nu bijna volledig gevormd, met open neusgaten en een nog enigszins gerimpelde, roze huid. Zijn hart klopt snel, zo'n 140-150 keer per minuut, en alle zintuigen zijn actief. Hij reageert op geluiden, geniet van rustgevende muziek en kan zelfs smaken proeven - een zoete lekkernij kan zijn bewegingen versnellen.

Het moment nadert waarop de oogleden zich openen, en het schedeltje van je baby, hoewel nog steeds zacht, zorgt voor een soepele doorgang tijdens de geboorte. Zijn hersenen ontwikkelen zich snel, waardoor zijn lichaam automatisch functies kan uitvoeren zoals ademhalen, regelmatig ademen en de lichaamstemperatuur handhaven.

Terwijl hij vruchtwater blijft inslikken, ontwikkelen zijn ademhalings- en spijsverteringssystemen zich verder. In de dikke darm vormt zich meconium, de eerste ontlasting die hij kort na de geboorte zal passeren. De bewegingen van je baby worden krachtiger, en je zult ze regelmatig voelen. Zijn slaap- en activiteitspatroon begint zich ook te stabiliseren.

Als aanstaande moeder kun je jezelf voorbereiden op deze groeiende bewegingen door comfortabele schoenen te dragen, aangezien je voeten en enkels tegen het einde van het tweede trimester kunnen zwellen. Bovendien is een gebalanceerd dieet met voldoende calcium van essentieel belang voor zowel jou als de ontwikkeling van zijn groeiende botten.

In week 25 krijgt de zwangerschap meer structuur, en je zult genieten van de regelmatige bewegingen van je baby en je steeds verder ontwikkelende buik. Blijf goed voor jezelf zorgen en geniet van dit bijzondere moment in je zwangerschap.

De Echo:????‍⚕️

Bij de echo in week 25 van je zwangerschap kun je de bewegingen van je baby duidelijk waarnemen. Het is mogelijk om te zien hoe hij de navelstreng vasthoudt, een van de bewegingen die hem misschien wel het meest amuseert.

Op de echo in week 25 kun je zelfs glimlachende momenten, uitgestoken tongen of het vastgrijpen van het gezicht met de handen van je baby zien. Het is een prachtige kans om een glimp op te vangen van de ontwikkeling en het plezier van je kleintje.

25 weken zwanger - Echo 25 weken - Kraamzorg So Cute

Je bent 25 weken zwanger????

Je bevindt je nu in de 25e week van je zwangerschap, wat betekent dat je in het zesde maand bent aanbeland. Tijdens deze periode blijft je baarmoeder stijgen, wat kan leiden tot veranderingen in je ribbenkast en mogelijk wat ongemak in je borstgebied. Het is ook normaal om je vermoeid te voelen en eventuele rugpijn kan worden veroorzaakt door het groeiende gewicht van je buik en borsten. Als je te veel bent aangekomen, is het belangrijk om je gewicht onder controle te houden, aangezien overmatige gewichtstoename het risico op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk kan verhogen.

Bewegingen van je Baby ????
In de 25e week van de zwangerschap ontvangt de baby signalen van de hersenen naar de zenuwcellen, wat resulteert in verdere versterking van de spieren. De baby blijft actieve bewegingen maken, niet alleen met armen en benen, maar ook met de vingers van handen en voeten. De grijpkracht wordt steeds sterker, waardoor de baby in staat is het volledige gewicht van het lichaam te tillen.

Vanaf deze week zul je de baby's bewegingen regelmatiger gaan voelen. Het slaap- en activiteitenpatroon begint zich ook te stabiliseren, dus als je 's nachts een actieve baby hebt, kan dit na de geboorte doorgaan.

Tips voor zwangere vrouwen????

In de 25e week van je zwangerschap kunnen nachtelijke slaapproblemen beginnen, vooral gerelateerd aan slaaphouding. Hier zijn enkele tips voor een gezonde en comfortabele slaap:

  • Vermijd het slapen op je buik of rug, omdat dit de bloedtoevoer naar het hart kan belemmeren en rugpijn kan veroorzaken.
  • Slaap bij voorkeur op je linkerzij, omdat dit de bloedtoevoer naar de placenta bevordert en de functies van je spijsvertering ondersteunt.
  • Plaats een kussen tussen je benen voor meer comfort.
  • Vermijd overmatig eten voor het slapengaan en beperk vloeistofinname 's avonds om nachtelijk plassen te verminderen.
  • Gebruik een extra kussen of stapel enkele kussens onder je hoofd om reflux te voorkomen.
  • Voer voor het slapengaan zwangerschapsyoga uit en overweeg meditatie voor een diepe en rustgevende slaap.
  • Als je geen gevoeligheid hebt voor melk, kan het drinken van warme melk een kalmerend effect hebben voor het slapengaan.

Deze tips kunnen helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en eventuele slaapproblemen te verminderen tijdens deze fase van je zwangerschap.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio