Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

Zwangerschapskalender

26 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

26 weken zwanger

Zachte Schopjes en Tederheid

Welkom bij deze mijlpaal in je zwangerschap, week 26! Terwijl je de prachtige reis van het ouderschap voortzet, ontdekken we samen de bijzondere gebeurtenissen en ontwikkelingen die deze week met zich meebrengt. Van de tedere schopjes van je groeiende baby tot de echo’s die steeds levendiger worden, laten we eens goed kijken naar de rijkdom van deze fase. Neem even de tijd om jezelf onder te dompelen in de magie van deze periode, en laten we samen verkennen wat er allemaal te ontdekken valt in deze bijzondere week van verwachting en groei.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In de 26e week van de zwangerschap is de lengte van de baby ongeveer 36-37 centimeter, ongeveer zo groot als een grote pompoen. Het gewicht is ongeveer 780 gram.

26 weken zwanger - Kalebas - Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
In week 26 van je zwangerschap volgt je baby zijn eigen unieke ontwikkeling. Met een lengte van ongeveer 36-37 centimeter, vergelijkbaar met een grote watermeloen, en een gewicht van ongeveer 780 gram, transformeert hij tot een stevige kleine baby.

Nu kan je baby tussen de 20 minuten en 2 uur slapen, en zijn hartslag is gedaald naar 140-150 slagen per minuut. De huid begint pigment te produceren, terwijl het haar op het hoofd groeit, zij het zonder definitieve kleur. Tanden, wimpers en wenkbrauwen worden verder gevormd, terwijl lanugo-haartjes de huid blijven bedekken.

Het hart van je baby klopt gestaag, en de ontwikkeling van de hersenen onthult primitieve geheugenvorming. De ogen, die eerder al bewogen, zullen binnenkort openen. Tegen het einde van deze week kan je baby ook smaken onderscheiden.

De huid is nu bedekt met vernix caseosa en lanugo, wat de temperatuurregeling en de bescherming van de huid bevordert. Hoewel de eerste paar haartjes zijn verschenen, wordt de definitieve haarkleur pas na de geboorte vastgesteld.

Alle ledematen ontwikkelen zich verder, en de vingernagels, teennagels, wimpers en wenkbrauwen zijn in volle groei. Het hele lichaam is bedekt met lanugo, dat helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur.

Met zijn voortdurende groei, het inslikken van vruchtwater en het ontwikkelen van vitale systemen, bereidt je baby zich voor op het leven buiten de baarmoeder. Overlevingskansen bij vroegtijdige geboorte zijn aanzienlijk toegenomen.

Geniet van deze bijzondere fase van je zwangerschap terwijl je baby zich ontvouwt en je hem steeds beter voelt bewegen. Blijf goed voor jezelf zorgen en koester elk moment van deze prachtige reis. 

De Echo:????‍⚕️

Bij de echo in week 26 van je zwangerschap is de baby op de beelden mooi in verhouding. De kans is groot dat je een levendige kleine deugniet ziet, omdat de baby veel ruimte heeft en de botten en spieren goed zijn ontwikkeld, wat zorgt voor veel beweging! Als de baby tijdens de echo slaapt, zal de arts manieren laten zien om hem wakker te maken, bijvoorbeeld door jou wat chocolade te laten eten of water te drinken. Wanneer je terugkomt voor de echo, is de kans groot dat de baby wakker is. De dokter kan ook voorzichtig op je buik drukken om hem wakker te maken. Het geluid en licht van het echo-apparaat kunnen de baby ook wekken.

26 weken zwanger - Echo 26 weken - Kraamzorg So Cute

Je bent 26 weken zwanger????

Je bevindt je in de zesde maand van je zwangerschap, wat overeenkomt met 26 weken. Ongeveer 1 kilogram van het gewicht dat je hebt gewonnen, is besteed aan de ontwikkeling van de baby. Het overige gewicht komt door toegenomen vet, bloed, en vloeistoffen in je lichaam.

Je baarmoeder blijft stijgen en bevindt zich nu ter hoogte van je navel. De hoogte van je baarmoeder is ongeveer 26 centimeter. Met de groei van de baarmoeder kun je normale pijn in het borstgebied ervaren.

Zowel de groei van de baarmoeder als de invloed van het progesteronhormoon kunnen druk uitoefenen op de maag- en darmregio, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

Andere mogelijke ongemakken rond week 26 zijn hoofd- en rugpijn, jeuk door uitrekking van de buikhuid, spataderen en mogelijk aambeien als gevolg van obstipatie.

Bewegingen van je Baby
Bereid je voor op de actieve bewegingen van je baby met knietjes, ellebogen, handjes en voetjes die je nu kunt voelen. Onderzoek toont aan dat de 24e tot 28e week de meest beweeglijke periode is. De bewegingen worden nu duidelijker voelbaar, en je partner kan ze ook gemakkelijk oppikken.

In de 26e week kunnen de bewegingen van je baby zowel onregelmatig als regelmatig zijn. Je raakt langzaam gewend aan zijn ritme. Zijn activiteit kan toenemen wanneer jij in een bepaalde houding zit of juist verminderen wanneer je rustig bent. Beweeg jezelf ook eens; je buik fungeert als een wieg, en beweging kan je baby kalmeren of juist activeren.

Vergelijk de bewegingen van jouw baby niet met die van andere zwangere vrouwen. Als zijn schoppen pijn doen, verander dan van positie of beweeg een beetje. Als je zijn bewegingen minder voelt, drink dan wat water. Als je binnen 24 uur nog steeds weinig beweging voelt, neem dan contact op met je arts.

Tips voor zwangere vrouwen????

In week 26 kunnen krampen 's nachts zo intens zijn dat ze je wakker maken. Hier zijn enkele suggesties om met deze krampen om te gaan:

  • Neem calcium- en magnesiumsupplementen na goedkeuring en advies van je arts.
  • Breng gedurende de dag je voeten omhoog om de bloedcirculatie in je benen in balans te brengen.
  • Probeer rekoefeningen voor je benen, vooral zwangerschapsyoga.

Vanaf de 26e week kun je tintelingen en een prikkelend gevoel ervaren in je handen en voeten, bekend als het carpaal tunnelsyndroom. Als yogaoefeningen niet helpen en het ongemak aanhoudt, overleg dan met je arts over het raadplegen van een fysiotherapeut.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio