Zwangerschapskalender

33 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

33 weken zwanger

Trappelende Voetjes en Onvoorwaardelijke Liefde

Welkom in een nieuwe week vol verwachtingen en opwinding! Terwijl je baby groeit en zich voorbereidt op de grote dag, ondergaat jouw lichaam ook ingrijpende veranderingen. Ontdek de laatste ontwikkelingen zonder de nadruk op grootte en gewicht. Deze week brengt niet alleen fysieke transformaties voor je baby, maar markeert ook een diepgaande verandering voor jou als aanstaande moeder. Lees verder voor inzichten, tips en de voorbereiding op dit cruciale moment op weg naar de geboorte van je kleintje.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In week 33 van de zwangerschap is de lengte van de baby ongeveer 43-44 cm, vergelijkbaar met de grootte van een ananas. Het gewicht varieert tussen 1900 en 2000 gram.

33 weken zwanger - Ananas - Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
Je beleeft nu de opwindende fase van week 33 van je zwangerschap, waarin je baby zich snel ontwikkelt. Met een lengte van ongeveer 43-44 cm, vergelijkbaar met een ananas, en een gewicht tussen 1900-2000 gram, maakt je kleintje zich klaar voor de grote dag. In deze periode is de hoeveelheid vruchtwater voldoende, wat cruciaal is voor de gezonde ontwikkeling van je baby. De hersencellen blijven groeien, wat van vitaal belang is voor de vaardigheden na de geboorte. Het lanugo, fijne donshaar op de huid, is grotendeels verdwenen, terwijl de dikke vernix caseosa-laag de huid beschermt en isoleert. Pigmenten geven kleur aan de huid, en het haar op het hoofd is nu volgroeid. Hoewel je baby nu meestal in de hoofdprijspositie zit, maak je geen zorgen als dat nog niet het geval is. Tot week 38 is er nog kans op draaien. Verwelkom met verwachting deze bijzondere fase op weg naar de geboorte van je kleintje.

De Echo:????‍⚕️

In de 33e week van de zwangerschap zijn de gezichtskenmerken van de baby duidelijk zichtbaar op de echo. Door de toegenomen lengte en gewicht van de baby wordt de ruimte in de baarmoeder beperkter. Als alles normaal verloopt, zullen echografieën niet al te frequent zijn, maar bij bepaalde problemen kan de verloskundige vaker een echo aanbevelen na de 30e week.33 weken zwanger - Echo 33 weken - Kraamzorg So Cute

Redenen hiervoor kunnen zijn:

 • Monitoring van de baby's bewegingen,
 • Opvolging van de baby's ontwikkeling,
 • Positie van de baby,
 • Toename van valse weeën (Braxton Hicks-samentrekkingen),
 • Bloeding, pijn in het bekkengebied en buik,
 • Placenta die nog steeds in de buurt van de baarmoederhals blijft (placenta previa),
 • Overschrijding van de 40 weken zwangerschap (echografie + NST-monitoring).

Je bent 33 weken zwanger????

33 weken komt overeen met ongeveer 7,5 maanden zwangerschap. In de 33e week kun je voorweeën ervaren. Maak je geen zorgen; dit zijn natuurlijke samentrekkingen die het lichaam voorbereiden op de bevalling. Rust uit, verander van positie en drink water als ze ongemak veroorzaken. Spontane bevalling heeft voordelen, waaronder de natuurlijke afgifte van hormonen zoals oxytocine, dat de bevalling start en de band tussen moeder en baby versterkt. Voorstanders van natuurlijke bevalling suggereren zelfs geplande keizersneden pas na het begin van echte weeën.

Bewegingen van je baby
Je baby heeft steeds minder ruimte, dus voel je wellicht krachtige schopjes en stretchoefeningen die wat ongemak kunnen veroorzaken. Het voelen van de hik kan echter plezierig zijn. In week 33 beweegt je baby zijn armen, benen, lichaam en hoofd. Om zuigkracht te ontwikkelen, blijft hij zijn duim of andere vingers zuigen, waardoor gezichtsspieren worden getraind voor het drinken aan de borst na de geboorte.

Vroege Signalen van Bevalling

De ontwikkeling van je baby is grotendeels voltooid in week 33 van de zwangerschap. Hoewel het nog drie weken duurt voordat hij zelfstandig kan ademen, moet je toch voorbereid zijn op de mogelijkheid van een vroegtijdige bevalling. De tekenen van vroegtijdige bevalling zijn:

 • Pijn vergelijkbaar met menstruatiekrampen,
 • Misselijkheid en diarree,
 • Pijn en druk in de onderste rug,
 • Pijn in het bekken en de liezen,
 • Bruinachtige, soms gelatineachtige afscheiding,
 • Verlies van vruchtwater,
 • Bloeding.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, moet je onmiddellijk je verloskundige op de hoogte stellen. Mogelijk kan je verloskundige met vroegtijdige interventie de bevalling stoppen. Omdat elke dag van groei in de baarmoeder van onschatbare waarde is, is het beter als de bevalling na deze symptomen zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Natuurlijk zal je arts de bevalling niet uitstellen als de gezondheid van de baby in gevaar is.

Bij uitgestelde bevallingen kan de arts bedrust voorschrijven of je vragen om in het ziekenhuis te blijven. Seksuele activiteit is absoluut verboden tijdens dit proces vanwege mogelijke complicaties. Medicijnen die samentrekkingen stoppen, kunnen niet altijd betrouwbaar zijn. Als je arts een dergelijke interventie voorstelt, is het belangrijk om de voor- en nadelen te begrijpen en samen met je arts een geschikte aanpak te bepalen.

Tips voor zwangere vrouwen????

Nu je in week 33 bent, zijn hier enkele handige tips om je welzijn te bevorderen en je voor te bereiden op de komende weken:

 1. Voldoende Rust: Neem voldoende rust en luister naar je lichaam. Het is normaal om vermoeidheid te ervaren, dus geef jezelf de tijd om te ontspannen.
 2. Voedzame Voeding: Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit en eiwitten. Dit draagt bij aan jouw gezondheid en de ontwikkeling van de baby.
 3. Hydratatie: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Het is essentieel voor je eigen welzijn en ondersteunt de vruchtwaterproductie.
 4. Zwangerschapsoefeningen: Overweeg lichte zwangerschapsoefeningen zoals zwemmen of wandelen om je energieniveau op peil te houden en je spieren soepel te houden.
 5. Comfortabele Kleding: Draag comfortabele kleding die past bij je groeiende buik. Comfort is nu belangrijker dan ooit.
 6. Geboorteplan Bespreken: Als je nog geen geboorteplan hebt besproken, is dit het moment om het met je zorgverlener te bespreken. Het geeft je de kans om je wensen en verwachtingen te uiten.
 7. Voorbereiding op Borstvoeding: Als je van plan bent borstvoeding te geven, overweeg dan het volgen van een borstvoedingscursus. Het kan je helpen je voor te bereiden op deze belangrijke stap.
 8. Zwangerschapskleding: Investeer in comfortabele zwangerschapskleding, zoals een goed ondersteunende beha en broeken met een verstelbare tailleband.
 9. Praat Over Emoties: Zwangerschap kan emotioneel uitdagend zijn. Praat openlijk met je partner, vrienden of familie over je gevoelens en zorgen.
 10. Ontspanningsmomenten: Creëer bewust ontspanningsmomenten voor jezelf. Of het nu gaat om het lezen van een boek, luisteren naar rustgevende muziek of een warm bad nemen, gun jezelf de tijd om te ontspannen.

Onthoud dat elke zwangerschap uniek is, dus luister altijd naar je eigen lichaam en behoeften.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio