Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Van 1 jul tot 31 aug zijn we beperkt bereikbaar op ons kantoornummer (010) 230 67 20. Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

Zwangerschapskalender

39 weken zwanger - Kraamzorg So Cute

39 weken zwanger

Bijna Compleet: 39 Weken!

Welkom bij week 39 van je zwangerschap! Je bent bijna aan het einde van deze onvergetelijke reis. Deze week markeert het laatste hoofdstuk voordat je baby arriveert. Terwijl je de laatste loodjes ervaart, is het een tijd van opwinding en anticipatie. Ontdek de hoogtepunten, herken de tekenen van naderende bevalling en bereid je voor op het ontmoeten van je kleintje. Lees snel verder om de spannende details te ontdekken en je voor te bereiden op de prachtige momenten die in het verschiet liggen. Vergeet niet te genieten van deze laatste dagen voordat je ouderschap begint, een nieuw avontuur dat binnenkort van start gaat. Je hebt hard gewerkt om hier te komen, en nu staat de beloning voor de deur.

Tips & Adviezen

De Lengte en het Gewicht van de Baby????

In week 39 van de zwangerschap is de lengte van de baby ongeveer 50-51 cm, vergelijkbaar met een grote pompoen. Het gewicht is ongeveer 3300 gram.

39 weken zwanger - Pompoen - Kraamzorg So Cute

De Groei van je Baby
In week 39 van de zwangerschap is de baby, als hij geboren wordt, volwassen genoeg om comfortabel te overleven in de buitenwereld. Desondanks blijven de hersencellen zich ontwikkelen. De ontwikkeling van hersencellen in de baarmoeder is van onschatbare waarde. In voorgaande jaren werden baby's bij een geplande keizersnede op 38 weken gehaald. Gelukkig is er nu, tenzij medisch noodzakelijk, een vereiste dat baby's bij geplande keizersneden minstens 39 weken oud moeten zijn.

In week 39 van de zwangerschap zijn de fijne haartjes, genaamd Lanugo, op het lichaam van de baby grotendeels verdwenen.

Bij een zwangerschap van 39 weken blijft de Vernix Caseosa-laag op de huid van je baby zich vormen, waardoor de warmteregulatie van zijn lichaam behouden blijft en zijn huid gehydrateerd blijft. Deze substantie vergemakkelijkt ook de doorgang door het geboortekanaal bij de geboorte. In natuurlijke bevallingspraktijken wordt gestreefd naar het behoud van deze vette laag op de huid van de baby, dus de baby wordt niet onmiddellijk na de geboorte gewassen. Hierdoor kan de vette laag de huid van de baby blijven hydrateren en voeden tijdens de aanpassing aan de buitenwereld. Bij het eerste bad wordt een deel van de vernix weggehaald, terwijl een deel op de huid van de baby blijft.

Tijdens de zwangerschap in week 39 gaat via de navelstreng nog steeds de overdracht van antilichamen van de moeder naar de baby door. Dankzij deze antilichamen zal de baby voorbereid zijn op ziekten en microben die hij buiten de baarmoeder zou kunnen tegenkomen.

In week 39 blijft het onderhuidse gebied van de baby zich ontwikkelen, waarbij organen en sommige spieren blijven vet worden. Dit vet zal cruciaal zijn voor het behoud van de lichaamstemperatuur van de baby zodra hij geboren is. Het is essentieel voor zijn gezonde ontwikkeling en overleving.

De Echo:????‍⚕️

Bij de echo in week 39 zal je verloskundige kijken naar de positie van je baby, de hartslag, bewegingen en de hoeveelheid vruchtwater.

39 weken zwanger - Echo 39 weken - Kraamzorg So Cute

Je baby zou al in de geboortepositie moeten zijn. Waarschijnlijk bevindt het hoofd zich naar beneden en is het ingedaald in het bekken, in afwachting... In de ideale geboortepositie zou het gezicht van de baby naar de ruggengraat van de moeder moeten wijzen. Maar het gezicht kan zich aan de rechterkant, linkerkant of zelfs naar voren bevinden. In dergelijke gevallen kan de baby vóór de bevalling mogelijk naar de ideale positie draaien. Als dit niet gebeurt, kan de arts voorstellen om de baby handmatig te draaien.

In de beelden van een baby in week 39 kan de baby nog steeds in de stuitligging zijn, met het hoofd omhoog (bekkenligging). Voor de bevalling draait 96% van de baby's hun hoofd naar beneden.

Redenen voor de stuitligging tot aan de bevalling zijn onder meer dat de baby kleiner is dan zijn leeftijdsgenoten, overtollig vruchtwater en een losse baarmoeder, vooral bij vrouwen die eerder zijn bevallen. Het hebben van een baby in stuitligging betekent niet per se dat er een keizersnede moet worden uitgevoerd. Een ervaren arts kan, als er geen medische redenen zijn die een normale bevalling in de weg staan, toch een vaginale bevalling laten plaatsvinden. Ongeveer 50% van de bevallingen met stuitligging eindigt normaal.

Onderzoek toont aan dat moeders die de neiging hebben om te zitten in plaats van te liggen tijdens rustmomenten, meer kans hebben dat hun baby's in de laatste 3 maanden met het hoofd naar beneden draaien.

Je bent 39 weken zwanger????

In de laatste weken van de zwangerschap kijkt de aanstaande moeder ongeduldig uit naar de bevalling. Haar buik is aanzienlijk lager gezakt, wat wordt veroorzaakt door het feit dat de baby's hoofd is ingedaald in het bekken.

Omdat de bevalling op elk moment kan plaatsvinden, is het handig om de tekenen van naderende bevalling te kennen.

Hier zijn de bevallingssymptomen in week 39:

  • Toename van het aantal valse weeën (Braxton Hicks),
  • Toename van het nesteldranginstinct (verhoogde energie, bijvoorbeeld ongepland het huis schoonmaken en opruimen),
  • Het begin van regelmatige weeën, elke 10 of 15 minuten,
  • Verlenging van de duur, toename van de frequentie en intensiteit van regelmatige weeën,
  • Verhoogde intensiteit van weeën bij het lopen of liggen,
  • Pijn in de onderrug en onderbuik, vergelijkbaar met menstruatiekrampen,
  • Diarree,
  • Bloedverlies als gevolg van de verzachting van de cervix of het slijmpropje (ook wel "nişan" genoemd),
  • Vaak naar het toilet moeten,
  • Verminderde of verhoogde hoeveelheid vruchtwater (breken van de vliezen).

Als deze symptomen optreden, is het belangrijk om uw arts op de hoogte te stellen.

Als alles normaal verloopt, is seksuele activiteit tijdens week 39 van de zwangerschap niet schadelijk. Het prostaglandinehormoon in het sperma van de man kan de verzachting van de baarmoederhals bevorderen en mogelijk de bevalling op gang brengen. Het is gunstig als het orgasme plaatsvindt rond het einde van week 39 of het begin van week 40, omdat dit de start van de bevalling kan bevorderen.

Bewegingen van je Baby
Omdat de ruimte voor je baby beperkter wordt, zal hij/zij minder bewegen. Toch kun je tijdens momenten van stretchen de duw- en trek bewegingen van die kleine handjes en voetjes voelen.

Vanwege de voorbereiding op de geboorte, waarbij de baby zijn hoofd naar het bekken beweegt, kun je ongemak en pijn in het onderste gebied ervaren.

Deze week zul je ook de hikjes van je baby voelen als ritmische kleine sprongetjes.

Het is goed om zijn/haar bewegingen bij te houden, aangezien je baby zich buiten de slaapmomenten zal blijven bewegen. Als je zijn/haar bewegingen een tijdje niet voelt, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.

Vruchtwaterafscheiding
Soms kan vruchtwater lekken voordat de bevalling begint. Dit komt meestal voor bij ongeveer 15% van de zwangerschappen. Normaal gesproken moet het vruchtwater tijdens de bevalling met de baby naar buiten komen. Het kan echter ook gebeuren dat het vruchtwater lekt door een scheur in de baarmoederhals, zowel vóór als tijdens de start van de bevalling. Het verminderen van het vruchtwater in de omgeving van de baby kan echter naarmate de uren verstrijken een nadeel worden. Sommige artsen wachten tot 12 uur, terwijl anderen tot 12-24 uur wachten, zolang de hartslag van de baby normaal is. Tijdens dit wachten moeten de arts en de verloskundige oefeningen doen om de bevalling op gang te brengen. Als er geen weeën zijn, kan de arts voorstellen om kunstmatige weeën (inductie met het hormoon oxytocine) te geven. Als de baby tijdens dit proces niet via een normale bevalling wordt geboren, zal de arts een keizersnede aanbevelen.

Keizersnede
Hoewel sommige aanstaande moeders denken dat een keizersnede een risicoloze bevalling is, suggereren onderzoeken dat de risico's van een keizersnede vergelijkbaar zijn met die van een normale bevalling. Bovendien brengt een keizersnede het risico van een operatie met zich mee. Een keizersnede kan levensreddend zijn in noodsituaties, maar wanneer het onnodig wordt uitgevoerd, vormt het een belemmering voor het natuurlijke proces van de moeder en de baby.

Sommige aanstaande moeders vrezen echter de nadelen van een keizersnede. De nadelen van een keizersnede zijn onder andere:

  • Risico's van de operatie,
  • Omdat de baby niet door het geboortekanaal gaat, kan zijn ruggenmerg niet worden gestreeld. Om deze reden masseren artsen het ruggenmerggedeelte van baby's die via een keizersnede zijn geboren,
  • Baby's kunnen na een vaginale bevalling meer afscheidingen hebben in hun luchtwegen. Bij een keizersnede worden deze afscheidingen na de bevalling met een zuigslang door de verpleegkundige verwijderd,
  • Omdat de moeder de baby niet heeft gebaard, kan het moeilijk zijn voor haar om de baby psychologisch te accepteren. Ze kan zich langdurig boos en schuldig voelen omdat ze geen normale bevalling heeft gehad. Als zich een dergelijke situatie voordoet, kan professionele hulp nodig zijn,
  • Vanwege redenen zoals het late optreden van het hormoon prolactine, dat de melkafscheiding stimuleert, kan het geven van borstvoeding later plaatsvinden.

In ziekenhuizen vragen ze de moeder om een document te ondertekenen waarin ze instemt met de risico's van een keizersnede voordat de operatie plaatsvindt. Daarom is het nuttig om van tevoren op de hoogte te zijn van een deel van deze risico's. Stel al je vragen aan je arts. Als je arts medisch gezien een keizersnede adviseert, wees dan niet onbuigzaam om normaal te bevallen. Bereid je voor op alle mogelijke scenario's. Weersta niet aan de medische middelen die worden aangeboden voor de gezondheid van je baby en jezelf.

Tips voor zwangere vrouwen????

Nu je de 39e week van je zwangerschap bereikt en de bevalling dichterbij komt, is het essentieel om extra voorzichtig te zijn. Het wordt afgeraden om verre reizen te maken en het is belangrijk om jezelf af te schermen voor negatieve opmerkingen en onnodige adviezen met betrekking tot de bevalling. Het is een goed moment om je te richten op kalmte en ontspanning, waarbij activiteiten zoals yoga en meditatie kunnen helpen om rustig te blijven en je voor te bereiden op de aanstaande bevalling. Het creëren van een positieve en rustgevende omgeving voor jezelf kan bijdragen aan een soepele overgang naar de volgende fase van je zwangerschap.

Kraamzorg aanvragen?

Heb je besloten om kraamzorg aan te vragen? Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om verzekerd te zijn van de ondersteuning van een kraamverzorgende tijdens je kraamweek.

Zorg vanuit het hart.
Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio