Intake

Intake
Zorg vanuit het hart.

Het Intakegesprek

Nadat je bent aangemeld voor kraamzorg wordt door onze zorgconsulent tussen de 32e en 36e week van de zwangerschap een intake gedaan. Bij een eerste zwangerschap of bij bijzondere omstandigheden vindt de intake aan huis plaats. Bij een volgend kindje doen we dat telefonisch.

Tijdens de intake kun je al jouw persoonlijke wensen en verwachtingen bespreken. We proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. We bespreken het verloop van je zwangerschap en vertellen je alles wat je moet weten over de bevalling en de kraamperiode. Op basis van jouw persoonlijke situatie wordt het aantal kraamzorguren vastgesteld. Alle informatie uit de intake wordt opgenomen in je persoonlijke zorgplan. Zo weet de kraamverzorgende precies waar ze rekening mee moet houden en hoe ze jou tijdens je kraamperiode het beste kan ondersteunen.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Alle vrouwen in Nederland hebben recht op kraamzorg. Hoeveel uren kraamzorg je krijgt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en behoefte. Bij het bepalen van de zorguren wordt onder andere gekeken naar:

  • Je gezondheid
  • Je gezinssituatie
  • De gezondheid van je baby
  • De wijze van voeding (borst- of flesvoeding)

Tijdens de intake wordt met het Landelijk Indicatie Protocol (afgekort het LIP) bekeken hoeveel zorguren er het beste bij jouw situatie passen. Als het tijdens je kraamtijd anders loopt dan verwacht kan het zijn dat je minder of meer zorguren nodig hebt, dat is geen enkel probleem. Dan wordt er in overleg met je verloskundige een aanpassing gedaan en wordt je indicatie aangepast.

Gemiddeld wordt er in de kraamperiode 49 uur zorg geleverd. Hierin zijn de uren voor ondersteuning tijdens de bevalling niet meegerekend. Wettelijk is vastgelegd dat een vrouw recht heeft op minimaal 24 uur zorg verdeeld over 8 dagen. Het maximale aantal is vastgesteld op 80 uur verdeeld over 10 dagen.

Kraamverzorgende aan het koken

Kijk of wij zorg verlenen in jouw regio